2017. január 02.
Baja városáról röviden

Nehéz hol kezdenem az írásomat egy olyan település esetében, amelyik eleve sok nép hajlékának ad otthont. Szerbek, bunyevácok, horvátok, kevert magyarok. Viszont mindegyiküket ugyanaz igyekszik itt tartani. A Duna folyam közelsége, a Kamarás Dunával karöltve és az immáron hungarikummá vált bajai halászlé.

Dunafürdő. Egyedi tájvédelmi értékű, hogy ártérben fekszik. Az ott lévő üdülők hangulatossá teszik és szépen létrejött utacska mutatja az utat a homokos strand felé nyári alkalmakra. Külön színfoltja a csárdája, mely igyekszik kis változatosságot adni az ott élőknek szolgáltatásaival, színesebbé téve ezzel napjaikat. Éles kanyarú de szép út vezet le hozzá, szóval aki ott akar menőzni a csajának a volán mögül, gratulálok neki. A kanyart tisztelni kell! A közelben, tőle alig pár köpésnyire, a Gemenci erdő ad nekünk kikapcsolódási lehetőséget vadregényes tájaival. Halászok, ott élő emberkék a kunyhóikkal külön élményt adnak az arra csónakázóknak, nem beszélve a csodálatos állat világról. Jómagam az egyik holtágban még gyerekkoromban villantóval csukát is fogtam. Dunafürdő felé megközelítve a várost, zseniális ötletességgel és szépséggel oldották meg,  ahogy megpillantjuk közlekedési eszközünkből Baja város tábláját. Ezt követően emelkedő vezet fel az eme városrész folyóján átívelő Türr István hídhoz, melyről áthaladásunk alatt megcsodálhatjuk a Dunát. Ha tehetjük, vonattal érkezzünk Bajára Pörböly felől s nézzünk ki az ablakból. A kilátást mindenki maga tapasztalja meg. Méhészfok felé nagyon szépen bugyogott anno a zuhogó, talán újra valamikor a régi lesz.

Baját halászleve tette már életében legendává, erre csak rátett egy lapáttal kivételes, teljesen egyedi fekvése és nekem fiatalon még megadatott, hogy két legyet üssek egy csapásra. Baja egyik hírhedt kurvájával randizhattam úgy, hogy akkor még ezzel a kurva Mordor toronnyal nem baszták el a város Kamarás-Duna szakaszának festői szépségét és így gyönyörködhettem a tájban, miközben a hölgy a karjaimban ült. És annak is nagyon örülök, hogy 26 évesen még magam taposhattam nyári napokon a friss homokot ugyanezen helyén a városnak röplabdázás közben.

Az számomra érthetetlen, hogy Bajának miért vannak olyan terei, amik úgy el vannak dugva, hogy szerintem sok itt élő állampolgár nem is tud róla és nagyjából értelme nem volt oda teret tenni, habár a Károly Róbert teret ékesíti játszótere.

A főtér. A Szentháromság tér átfogó és a mássalhangzók, magánhangzók szép játéka jó nyomatékot s szépséget ad a a város főterének négylevelű lóhere alakjához.

Több Baja is van az egész világon. A mi Bajánk folyamatosan versenyben van helyéért, küzdjön meg érdemeiért pl. egy ágyúlövéssel. Én minden évben ideiglenesen átalakítanám s biztonságos körülmények között mezővárosi címe tükrében az egyik napon 4 tisztelet-lövéssel adóznék a város érdemeiért. 1. Halászlé, 2. egyedi fekvés, 3. forgalmi csomópont és sokféle népesség találkozása, 4. kiharcolt hírnév magának Kispest néven.

Le se írtam mindent, ami eme várost sok kedvező adottsága révén a nagyok közé emeli. Mégis igyekeztem, számomra legkedvesebb és fő ütőkártyáit megemlíteni. Budapest fővárosunknak is sok szép érdeme van, de Bajával soha nem fog tudni versenyre kelni. Pontosan a halászlé fővárosának egyedi természeti adottságai végett és mert nem betonrengeteg. Baján is el lehet tévedni avatatlan illetve gyakorlatlan szem esetén, félreértés ne essék. Viszont messze nem olyan mértékben, mint a főváros esetében.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs