2016. november 26.
Az uborka, mint szuperétel

Amikor pucolni kezdünk egy kígyóuborkát annak mennyei illata annyira ínycsiklandozó, hogy kénytelenek vagyunk egy-két szeletet lopva elfogyasztani belőle. Uborka szinte minden háztartásban található, hiszen a nyári hónapokban szinte biztos, hogy ez a lédús zöldség is a salátánk részévé válik, akárcsak a paradicsom vagy a paprika, arról nem is beszélve, hogy többféleképpen is készíthető belőle savanyúság.

De vajon mi mindenre jó ez az első látásra hétköznapinak tűnő zöldség? Fontos, hogy lehetőleg ne hámozzuk meg az uborkát, mivel valóban igaz, hogy a héjában is rengeteg vitamin található. E zöldség 95 százalékát víz teszi ki, de számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így javallott mindennapi fogyasztásra. Leginkább K- és C-vitaminban gazdag, de segít feltölteni a B6-vitamin készleteinket, valamint káliumot, vasat, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Akár külsőleg, akár belsőleg alkalmazzuk, számos jótékony hatást tapasztalhatunk. Érdemes például sok uborkát ennie azoknak, akiknek az átlagosnál kicsit lassabb a anyagcseréjük, ez a zöldség ugyanis magas növényi-rost tartalmának köszönhetően nagymértékben elősegíti a helyes és gyors emésztést. Ha ezen előnyeit szeretnénk élvezni, akkor fogyaszthatjuk nyersen önmagában, de nagy szolgálatot teszünk a gyomrunknak azzal is, ha a nehezebb, zsírosabb ételek mellé is eszünk uborkát! Jó hírrel szolgálhatunk mindazok számára is, akik gyakran szenvednek húgyúti fertőzésektől, mivel az uborka alkalmas az ilyen típusú fertőzések megelőzésére és gyógyítására, valamint felhasználásával elkerülhető a vesehomok és a vesekő kialakulása is.

Az említett zöldség mindezek mellett remek szíverősítő, ami a magas káliumtartalmának tudható be, kiválóan felhasználható a vércukorszint szabályozására, valamint kutatások szerint számos daganatos megbetegedés, így többek között a mell-, méh-, tüdő-, valamint a prosztata-rák kialakulásának kockázata is csökken az uborka rendszeres fogyasztása mellett. Ha pedig már eleget ettünk, akkor tehetünk egy-egy szeletet a fáradt szemeinkre, hogy eltűnjenek az alattuk lévő duzzanatok és karikák!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs