2015. február 02.
Az internetes bankolás

Az e-üzleti szféra működésének alapja a pénzinformatika, vagyis a pénzintézeti műveletek és a számítástechnikai megoldások együttes alkalmazása. A pénzinformatika révén tulajdonképpen a vállalati és magánpénzügyek intézése áthelyeződik a virtuális térbe.

Az internetes bankolás segítségével lehetőségünk nyílik számlaegyenleg lekérdezésére, számlamozgások nyomon követésére, saját számlák közti átvezetésre, adhatunk megbízást egyszeri és tartós átutalásra is, így nem kell csekkjeink befizetése miatt a postán hosszan sorba állnunk. Leköthetjük továbbá a pénzünket, a számlainformációkat kinyomtathatjuk, illetve mód van arra is, hogy megváltoztassuk a bankkártyánkhoz tartozó PIN kódot. Az interneten keresztül várakozás és sorban állás nélkül kérhetünk le azonnal könyvelhető hiteles kivonatokat, a telefonkártyánkat is feltölthetjük.

Az internetes bankolás (online banking) legfőbb előnye, hogy nem kell igazodni a bankok nyitvatartási idejéhez, hiszen a nap 24 órájában bármikor, bárhonnan elintézhetjük banki ügyeinket. Az online számlavezetés és az interneten keresztül végzett tranzakciók díja alacsonyabb, mint a banki személyes ügyintézés során.

Magyarországon ma már a bankok többsége, sokkal inkább már mindegyike a számlacsomagokhoz net-bank szolgáltatást is kínál. Az igénybe vehető konkrét online banki szolgáltatásokról az egyes bankok honlapjain, vagy a bankfiókokban szerezhetünk pontos információkat.

Magyarországon is létezik úgynevezett diszkont bank, olyan elektronikus pénzintézet, amelynek nincsenek országszerte bankfiókjai, ennek ellenére mégis minden banki műveletet, megbízást el tudunk végezni az interneten, telefonon és faxon keresztül. Mindezt jóval alacsonyabb áron, sőt néhol akár ingyenesen is.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs