2017. augusztus 02.
Az érzések visszafojtásának a következményei

Az emberek többsége még nem gondolkodott el azon, hogy az érzelmek visszafojtásának milyen negatív hatása van a testre nézve. Sajnos vannak olyan pillanatok, amikor szükséges, hogy az ember az érzéseit ne hozza nyilvánosságra, azonban tisztában kell lenni azzal, hogy az érzelmek visszatartásának következményei lehetnek.

Minden ember testében az érzések energiát emésztenek fel, és ezek visszafojtása még több energiát igényel. Megfigyelhető, hogy abban az esetben, amikor bánatot, haragot próbál visszafojtani, akkor a pulzus szám, valamint a vérnyomás értéke megemelkedik. Ezzel egyidejűleg a szív gyorsabban kezd verni, és az agyba sokkal több vér áramlik, ezek pedig negatív hatást gyakorolnak az ember egészségi állapotára. A kutatások során kiderült, hogy azok az emberek, akik hajlamosak arra, hogy érzelmeit visszafojtsák sokkal többet esznek az átlagnál, mivel a feszültség a legkönnyebben az evésben oldódik fel. Sokan tévhitnek tartják, azonban teljes mértékben igaz, hogy a visszatartott érzések a bőrt ráncossá, nyúzottá teszik. A kiegyensúlyozott, stressz mentes életet élő emberek kisimult, élet vidám arcnak örvendhetnek.

Érdemes megjegyezni, hogy a visszafojtott érzelmek az ember alvási ciklusát is befolyásolják, azaz az alvás éberré válik, valamint gyakori lesz az éjjeli ébrenlét. Bizonyára minden ember tudja, hogy ha éjjel nem pihen kellőképpen, akkor ez napközben a munkavégzésén meglátszik. Ha érzéseit nem mutatja ki, akkor a szervezetben nagyon kevés oxytocin hormon fog termelődni, aminek a következtében az ember stresszesé, szorongóvá válik. A visszatartott érzelmek testi fáradtságot okoznak, később megfigyelhető, hogy az érintett személy mentálisan kimerült.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs