2016. március 04.
Az egészséges ételek hangulatnövelő hatása

Köztudott, hogy a fizikai egészségünk szempontjából nem mindegy mit eszünk meg, hiszen míg a gyorséttermi menük például kifejezetten romboló hatással vannak a szervezetünkre, addig a sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása kifejezetten sokat segíthet az egészségünk megőrzésében. Ha pedig egészségesek vagyunk, akkor a közérzetünk is jobb, ettől pedig az általános hangulatunk is nagymértékben javulhat. Vannak azonban olyan ételek is, amelyek önmagukban véve is igazi kis örömforrást jelenthetnek, ha kellő rendszerességgel és megfelelő mennyiségben fogyasztjuk őket. Lássuk tehát, hogy melyik étel milyen módon befolyásolja a hangulatunkat!

Mint ahogyan arról már említést tettünk, az úgynevezett „fast food”-ok a legkevésbé sem nevezhetőek hasznosnak a szervezetünk szempontjából, ezek az ételek ugyanis egészségtelen zsírokat tartalmaznak, amelyek hosszútávon komoly szövődményekhez vezethetnek. Léteznek azonban egészséges zsírok is, ilyenek például az Omega 3 zsírsavak. Ha szeretnénk természetes módon magunkhoz venni ezt a hasznos tápanyagot, akkor iktassuk be az étrendünkbe a tengeri halakat, ha ugyanis rendszeresen hetente legalább kétszer fogyasztjuk, azzal nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását előzhetjük meg, de különösen jót tesz az agysejtjeinknek, a memóriánkat, sőt, még a hangulatunkat is, mivel az Omega 3 zsírsavak hozzájárulnak ahhoz is, hogy elegendő szerotonin és dopamin jusson az agysejtjeinkbe. Ha valaki nagyon nem kedveli a tengeri állatokat, akkor sem kell lemondania eme zsírsavak jótékony hatásairól, hiszen manapság már számtalan helyen árulnak Omega 3 tablettákat is táplálék kiegészítőkként.

A kakaó is igencsak hasznosnak bizonyulhat, ha valaki szeretné kicsit feldobni a hangulatát. Ez persze nem meglepő, hiszen a csokoládé köztudottan hangulatjavító, ami elsősorban a benne lévő kakaónak köszönhető. Napi egy-két kocka csokitól még nem fogunk meghízni, viszont sokkal jobb kedvűek lehetünk, a kakaó ugyanis a benne lévő flavonoidoknak segítségével fokozza az agy vérkeringését. Egészségünk megőrzése érdekében együnk mindig sokat az idén zöldségeiből és gyümölcseiből, azonban természetesen a húsok sincsenek tiltólistán, a vasban gazdag vörös húsok mértékletes fogyasztása például szintén nagyon jó hatással lehet a szervezetünkre.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs