2013. szeptember 13.
Az automata öntözőrendszer legfontosabb öntöző elemei

Magától értetődő dolog, hogy az automata öntözőrendszer valamilyen módon, illetve valamilyen formában ki kell, hogy jutassa az öntözővizet a kertbe, illetve arra a területre, amely öntözést kíván.Szeretném megjegyezni mindenekelőtt, hogy ezek az öntöző elemek nem automata öntözőrendszer specifikusak, hanem a manuális, illetve a hibrid öntözőrendszereknél is ugyanezekkel fogunk találkozni.

[wp_ad_camp_1]

A leggyakoribb és legismertebb öntöző elem, a szórófej. Ezeket a szórófejeket három osztályba soroljuk, mégpedig a rotoros – azaz forgó -, a spray – azaz spriccelő -, és a rotátor, amely valójában nem szórófej, hanem egy fúvóka. Ezek a szórófejek az automata öntözőrendszer zónáira vannak felszerelve, illetve a zónák csőhálózatára. Amikor a vezérlő egység megnyit egy zónát, akkor a víz nyomására kiemelkedő szórófejeken keresztül távozik irányított módon a víz. Mivel különböző területeket kell megöntöznünk, illetve különböző vízadottságok állnak a rendelkezésünkre, ezért tudnunk kell jól kiválasztani a legmegfelelőbb szórófejet. A szórófejeket általában a füves területek öntözésére, néha virágok, bokrok, fák esetében is használatosak.

Nem a szórófejek családjába tartoznak a mikroszórók, de az öntözési módjuk mégis igen hasonlatos. Elsősorban kisebb bokrok, cserjék öntözésére használják. Kiváló megoldást kínál a sziklakertek esetében.

Nem csak a szórófejekkel lehet kijuttatni a vizet az öntözendő területre. Léteznek csepegtető csövek is, amelyek a perforációikon csepegtetik ki az öntözővizet, amely szintén a nyomás hatására történik. Ezeket mindenképpen önálló zónára kell elhelyezni az automata öntözőrendszeren. A csepegtető csövet sövényeknél, növénycsoportoknál alkalmazzák a leggyakrabban.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs