2018. április 06.
Az arany ékszer típusai

Az arany ma is divat, nem csak régebben volt kedvencük az ékszerviselőknek. Az arany ékszerek több színben is megvásárolhatóak, leginkább ízlésünk alapján döntünk.

[wp_ad_camp_1]

Az aranynak úgy változtatható meg a színe, hogy más fémekkel összeolvasztják. Ennek hatására jönnek létre a sárga-, fehér-, vörös-, kék-, zöld- és rózsaszín árnyalatú ötvözetek. Minden arany ára változó, meghatározásához azt veszik figyelembe, hogy a késztermék mennyi színaranyat tartalmaz. Manapság leginkább a fehérarany mellett döntenek az emberek. A fehérarany keményebb anyagnak számít a sárga színűnél. Ennek megmunkálása is nehezebb, viszont itt nem az alapanyagért fizetünk többet, hanem az ékszerész munkájáért. Hazánkban kétféle fehérarany ötvözetet használnak leginkább, ami elfogadott is. Az egyik palládiumot és ezüstöt tartalmaz, a másik nikkelt és ezüstöt. Ha igazán fehéret szeretnénk vásárolni, válasszuk a nikkel és ezüst tartalmúakat, ez keményebb anyag, kissé nehézkes a megmunkálása. Viszont ha érzékenyek vagyunk a fémre, akkor inkább palládium és ezüst ötvözetűek a megfelelőek. Bár ennek szürkés sárgásabb a színe, viszont garantáltan megleszünk elégedve, hisz ezekből is csodás darabok készíthetőek.

Egy ékszer, főleg ha az aranyból készült, minden alkalomra tökéletes ajándék, garantáltan sikert érhetünk el vele, főleg a hölgyek körében. Vásárlása bizony nem számít olcsó dolognak. Értékét az anyaga mellett meghatározza, hogy az adott darab egyedi tervezéssel, vagy sorozatgyártással készült-e. Az egyedi persze magasabb összeget kíván maga után, hisz itt a ráfordított munkaórák száma is több, viszont abban biztosak lehetünk, hogy ebből csak egyetlen példány létezik. Az árát ez mellett még növeli az is, hogy milyen típusú vésés vagy fémberakás díszíti. Ezen felül a drágaköves ékszerek is nagyon különbözhetnek, például, ha egy nagyon ritka drágakövet tartalmaznak, akkor mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs