2014. augusztus 11.
Az alkohol elpusztítja az agysejteket – vagy mégsem?

Az alkoholtól való elrettentés egyik szlogenje, hogy elpusztítja az agysejteket, ezért és több más ok miatt sem érdemes túl sokat fogyasztani belőle. A tudósok szerint azonban ez inkább legenda, mintsem tény – kivéve, ha tiszta alkoholt nyakalunk…

A kutatók megállapították, hogy az agysejtek csak olyan mennyiségű alkoholtól kezdenének pusztulni, amennyit képtelenség elfogyasztani, mivel már halálhoz vezetne. Amennyit az ember képes meginni alkoholból, az nem elég ahhoz, hogy a vérben felszívódva kárt tegyen az agysejtekben.

Ezt egy 1993-as vizsgálat során bizonyították, mikor alkoholisták és alkoholt nem fogyasztók agysejtjeit aprólékosan átszámolták. Azt tapasztalták, hogy a két csoport agysejtjeinek mennyiségében nem volt számottevő különbség és ezt több más kutatás is megerősítette.

Ugyanakkor az is egyértelművé vált, hogy az alkoholnak van hatása az agyra, még ha nem is az agysejtek pusztulása szempontjából. Ezek között a hatások között vannak pozitívak és negatívak is. A rendszeres és mértékletes alkoholfogyasztás előnye, hogy segít megelőzni a kor előrehaladtával gyakran együttjáró szellemi hanyatlást.

Az alkoholfogyasztás egyik káros hatása az agy tekintetében, hogy ha nem is pusztítja el őket, de megakadályozza, hogy az agysejtek kommunikálni tudjanak egymással. Szerencsére azonban az agyban rengeteg agysejt található és az összeköttetésük is számos módon biztosított, így a probléma csak akkor állhat fenn, ha valaki évek óta masszívan iszik.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs