2018. június 22.
A zarándoklatok

A hit és a vallás nagyon sok ember életében fontos szerepet tölt be. Annak ellenére, hogy több világvallás létezik, melyek nagyon sok szempontból különböznek egymástól, mégis találunk bennünk közös vonásokat. Ilyen például a zarándoklat is, amely jelen van a zsidóknál, a kereszténységben, az iszlámban, a buddhizmusban, a hinduizmusban egyaránt.

A zarándoklat, nem más, mint egy hagyományos út egy bizonyos parancsolat teljesítésére, vagy egy bizonyos, vallási jelentőségű zarándokhely felkeresése érdekében. A zarándoklat mögött rejlő gondolatiság és lelkiség természetesen több a célhoz való megérkezésénél. Egy olyan utazás, amely a testet és a lelket egyaránt erősíti és egyfajta személyes, aktív meditációs folyamatot jelent. Szimbolikáját tekintve, a zarándokút a beavatás és az engedelmesség kifejezése is egyben. Zarándokutak már a az ókori rómaiaknál és görögöknél is létezte, akik vallási okok miatt látogatták a távoli templomokat. Amellett, hogy egy bizonyos szempontból magányos tevékenység, úgy egy másik szempontból minden esetben egy társas esemény is, mivel az út során a hívők találkoznak és tapasztalatot cserélnek egymással.

A keresztény kultúrában a zarándoklat a szent helyek látogatását jelenti, melynek célja a lelki megtisztulás, a vezeklés és a valamilyen betegségből való meggyógyulása vagy akár egy adott ügyért való imádkozás. Napjainkban már milliók zarándokolna el különféle helyekre szerte a világban. Európa egyik legjelentősebb zarándokhelyének az Olaszországban található, Assisit tarják számon. Szent Ferenc, a ferences rend alapítójának szülővárosa. A Romániában, Erdélyben található Csíksomlyó szintén egy olyan zarándokhely, amelyet évente több százezer ember látogat meg pünkösdkor. Medugorje egy település Bosznia-Hercegovinában, amelyet évente közel egymillió zarándok látogat meg.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs