2014. december 10.
A világ legnagyobb bélyeggyűjteménye a magyaroké

Ki ezt gyűjt, ki azt. A bélyeggyűjtés azonban nagyon régi, megunhatatlan hobbi. Nemzetközi szinten is igazi kuriózumnak számít a Magyar Bélyegmúzeum. Az intézmény gyűjteménye több, mint 13 és fél millió darab bélyegből áll.

Csak kevés olyan intézmény van, ahol egy helyen, egy kiállító teremben fellelhető a világ valamennyi országa által kiadott valamennyi bélyeg. A megalapítással is ez volt az eredeti elképzelés. A Magyar Posta ezzel a céllal hozta létre a Bélyegmúzeumot és nyitotta meg azt 1930-ban.

Érdekes tény, hogy az intézmény vezetőjének kiválasztásánál az is fontos szempont volt a szakmai tudás mellett, hogy a bélyeggyűjtés ne tartozzon a hobbijai közé.

A páratlan nagyságú gyűjtemény könnyebb áttekintése céljából a múzeum anyagát korszakokra osztották fel. Az intézményvezető a klasszikus magyar bélyegek kollekcióját kezeli, aminek az első példánya 1867-ből származik. Ebben az évben adták ki ugyanis az első magyar megrendelésre készült bélyeget, az utolsó példány pedig 1925-ben került napvilágra.

A kiállítási helyiség egyetlen impozáns teremből áll, egy nagy könyvtár hangulatát idézi. A bélyegeket falba süllyesztett fémkeretes üveglapok között, hőtől, fénytől, párától védve helyezték el. A kiállító teremben 3200 kihúzható keretben “Világegyetem – bélyegtörténelem” címmel állandó kiállítást tartanak, ahol mintegy 500 ezer művészi kivitelezésű bélyeg található. Az állandó kiállítás legnagyobb és egyben teljes gyűjteménye  magyar bélyegekből áll.

A gyűjtemény mind a mai napig folyamatosan gyarapodik a Magyar Posta ZRt. által rendelkezésre bocsátott filatéliai anyagokkal, és az Egyetemes Postaegyesület küldeményei, gyűjtői adományok és hagyatékok révén.

Méltán lehetünk büszkék erre az egész világon páratlan, hatalmas gyűjteményre.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs