2018. május 08.
A világ legnagyobb akváriumai

A házi akváriumok a leggyakrabban 110 literesek, de azok akik akváriumokkal foglalkoznak, már olyant akváriumokat is fejlesztettek ki, amelyek többe ezer litert is tudnak tárolni. A nyilvános akváriumok sokkal hatalmasabbak az otthoniaknál, de csak néhány olyat találni, ami valóban kiemelkedik a világ összes akváriuma közül. Az olyan akváriumokra gondolunk itt, amelyek akár cetcápáknak és ördögrájáknak is képesek otthont adni, és igazán óriásinak kell lennie az akváriumnak ahhoz, hogy ez valóban megtörténhessen.

Az Okinawa Churaumi akvárium Japánban található az Ocean Expo Parkban, és 2002-ben nyílt meg. Az akvárium legfőbb tartálya 7,5 millió liter vizet tárol és egy akrilüvegből készült panelt tartalmaz, és ez a panel volt a világon a legnagobb akkoriban, amikor az akvárium elkészült. A cetcápák és ördögráják mellett sok más halfaj is megfigyelhető az akváriumban. Egy másik óriási akvárium Dubajban található, a világ egyik legnagyobb plázájában, és ez a gigantikus akvárium a bevásárlóközpont középpontja. Az akvárium tartályának kapacitása 10 millió liter, és ebben 33.000 élő állat figyelhető meg, köztük több mint 400 cápa és rája.

Az akvárium a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült a „világ legnagyobb akril panelje”  miatt. A világ legnagyobb akváriuma a Giorgia Aquarium Atlantában, és ez az akvárium több mint 100.000 tengeri élőlénynek ad otthont. Az akváriumot és 250 millió dolláros alapítványból építették fel, és 2005 novemberében készült el. A Giorgia Aquarium az egyetlen olyan akvárium ami nem Ázsiában található, mégis él benne cetcápa. A cápákat egy óriási 24 millió literes tartályban tartják az Ocean Voyager kiállításon. Ezeken az akváriumokon kívül érdemes megemlíteni a L’Oceanografic akváriumot is amely Valenciában található.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs