2018. október 04.
A vashiány tünetei

Az emberek körében a vashiány az egyik leggyakrabban előforduló hiánybetegség, amely igen változatos tüneteket produkál, így csak nagyon nehézen felismerhető, hogy milyen betegséggel állunk is szemben. Viszont, ha tisztázódik a tünetek oka, akkor érdemes komolyan venni, hiszen a vashiány számos komoly probléma kiváltó oka lehet.

[wp_ad_camp_1]

A vashiány egyik legismertebb és leggyakoribb tünete a vérszegénység. Amennyiben a szervezetünkben nincs meg a szükséges vas mennyiség, akkor a vörösvértestek számára drasztikusan lecsökkenhet. Amelynek az a feladata, hogy a szervezetünkben eljuttassa a szövetekhez a szükséges oxigént. A vashiányból következett vérszegénység a gyermekeknél fejlődési zavarokhoz, a felnőtteknél viszont gyengeséghez, szívproblémákhoz, illetve a nőknél terhesség alatt koraszüléshez is vezethet. Illetve azoknak a nőknek, melyek menstruáció alatt több vért veszítenek, nagyon fontos a pótlás, illetve fokozottan oda kell rá figyelni. A szervezetünk folyamatos vas pótláshoz jut a mindennapi táplálékbevitel által. Az ételekben található vas, kémiailag eltérő formában van jelen, így ebből következik az, hogy ezek felszívódási hatékonysága különböző.

A szervezetünk számára a legkönnyebb hasznosítani az állati eredeti húsból, illetve vérből nyert tápanyagokat, többek között a vasat is. Többek között ebből következik az is, hogy a szigorú vegetáriánusoknál gyakrabban találkozhatunk vérszegénységgel és vashiánnyal, mint azoknál az embereknél, akik rendszeresen fogyasztanak húst. Azok a csecsemők, akik megfelelő időre születtek, az életük első hat hónapjára rendelkeznek elegendő vas mennyisséggel. Továbbá az anyatejben található vas, kiválóan felszívódik és az a mennyiség, amely benne található, általában fedezi is a szükséges mennyiséget a fejlődő szervezetek számára.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs