2017. október 02.
A vanília története

A vanília ízét, minden édes szájú kedveli. Ezt számtalan édesség ízesítésére használhatjuk, mint például a csokoládé, sütemények, torta, fagylalt. A vanília az orchideák közül az egyetlen olyan tag, aminek ehető a termése.

[wp_ad_camp_1]

A sáfrány után, ez a legdrágább fűszer a világon. A föld közelében él, de szüksége van más növényre vagy fatörzsre, amire felkapaszkodhat gyökereivel. Régebben a termesztésével csak Mexikóban foglalkoztak, viszont más országokban is megpróbálkoztak vele, de sohasem hozott termést. Később rájött Charles Morren, hogy ezt a különleges virágot, csak egy mexikói régióban élő méhfaj tudja megporozni. Ezután kidolgozott egy kézi porozási módszert, amivel lehetővé vált más országokban is a termesztése. Ezt a porozási módszert Edmond Albius, egykori rabszolga továbbfejlesztette és ezt használják manapság is. A porzást kézzel, bambuszpálcikával végzik, illetve a toktermés gyűjtését is, ezért ilyen magas az ára. A tárolása szintén kényes dolognak számít, légmentes helységben kell, hogy történjen, elkerülve ezzel a száradást, amivel veszíthet aromájából. A vaníliának 110fajtája ismert, viszont csak 4 félét használnak a világon, a Madagaszkári Bourbon-, Mexikói-, Tahiti- és Indonéz vaníliát.

Bár csak finom ízéről ismerjük a vaníliát, mégis jótékony hatásokkal is bír. Például jól alkalmazható gyomor- és idegnyugtatóként. Elüldözi a pókokat, megszünteti a kellemetlen illatokat. A vanília könnyen tartható orchidea faj, viszont ehhez szüksége van szerves anyagú orchideaföldre, melegre, elegendő páratartalomra és világosságra. Talaját nem engedhetjük kiszáradni, de azt sem szabad megengedni, hogy túlságosan nedves legyen. Tegyünk mellé támasztékot, illetve másik növényt, amire feltud futni. Üvegházban, illetve télikertben tarthatjuk a legeredményesebben.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs