2017. február 20.
A valódi sáfrány

A krókusz-fajták közül 80egyedet különböztetünk meg, de értéke csak a „Crocus sativus”-nak van, melyet valódi vagy jóféle sáfránynak nevezünk. Ez a világ legdrágább fűszere, az ősidők óta használják és értékéből a középkor óta nem veszített.

A valódi sáfrány virágaiban található bibéket egyenként, kézzel gyűjtik, ami finom borvörös színű, körülbelül 10cm hosszú, és nem csak fűszer, de mint természetes gyógyszer is kiváló. A porhanyós, jó trágyás földet szereti. Július végén, augusztus elején kell ültetni. Virágzása szeptember közepétől, október közepéig tart. Míg virágzik, minden nap szedni kell, mivel virágjai már másnapra elhervadnak. A gyűjtése és a feldolgozása is kézi erővel történik, valamint ezek mellett termesztése sem egyszerű, ami egyben a sáfrány magas árát is jelenti. Értéke, az arannyal vetekszik.

A sáfránynál nagyon kell ügyelnünk, hogy csak a Crocus sativus bibéit fogyasszuk, mivel a másik sáfrány, a Colchium autumnal mérgező. A sáfrány szálait összetörve, meleg vízbe kell tenni, majd ezt az ízesített folyadékot, adjuk hozzá az ételhez. Egy késhegynyi is elég egy négyszemélyes adag fűszerezéséhez. Íze édeskés, kesernyés, illata aromás, élénksárgára színezi az ételt. Leginkább a kagylóknál, halaknál, szószoknál és mártásoknál alkalmazzák. A sáfrány illatának belélegzése, kedvezően hat a légző rendszerre, és segíti a könnyebb elalvást. Ezzel a különleges fűszerrel, csökkenthetjük éhség érzetünket és a másnaposság tüneteit. Gyógyhatásai közé tartozik még, hogy hatásos a szívinfarktus megelőzésében, valamint csökkenti a koleszterin szintet. A jóféle sáfrányból készült tea kiváló idegnyugtató. Adagolásánál vigyáznunk kell, mert nem csak az étel ízét ronthatjuk el, de a nagyobb adag mérgezést is okozhat (20gr már halálos).


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs