2016. január 10.
A túlzott izzadás okai

Az izzadás önmagában egy természetes és hasznos folyamat. A bőrünkben elképzelhetetlenül sok verejtékmirigy gondoskodik testhőmérsékletünk szabályozásáról, ezen felül pedig méregtelenít és fertőtlenít. Az izzadás az, amely megakadályozza, hogy szervezetünk túlmelegedjen, ezért van az például, hogy láz vagy sportolás közben fokozott a verejtékezés. Azonban akadnak olyan helyzetek, amikor ugyanilyen túlzott izzadást tapasztalunk, és elsőre nem úgy tűnik, hogy van neki különösebb oka.

Azt, hogy ki mennyit és milyen mértékben izzad, befolyásolja elsősorban a genetikai, hiszen verejtékmirigyeink száma is ettől függ. Valamint egyes állapotok is előidézhetnek fokozott izzadást. Így a túlsúlyos, kövér emberek sokkal többet izzadhatnak, mint sovány társaik, hiszen a plusz kilók alapvetően is nagyobb terhet jelentenek a szervezetnek. Ugyanígy jelentkezhet a túlzott izzadás pubertáskorban, változókorban, terhesség alatt is, hiszen ezen időszakokban hormonális változásokon megy keresztül a test. Gyakori, hogy stressz, szorongás, erős idegrendszeri behatások eredményeképpen is túlzott izzadás jelentkezik, de ez még mindig normálisnak mondható. A verejtékezést továbbá befolyásolja az alkoholfogyasztás, dohányzás, esetleg a rendszeres aszpirinszedés is. Ezek alkalmával ugyanis szintén erősödhet az izzadásunk. De ugyanígy, mint ahogy azt már bizonyára sokan tapasztalták, csípős ételek elfogyasztása is eredményezheti ugyanezt.

Előfordulhat azonban, hogy az erős verejtékezés hátterében betegség áll. Ilyen például a tüdőtuberkolózis, amelynek tünete az éjszaka jelentkező fokozott verejtékezés. Ugyanez jelentkezik továbbá például non-Hodgkin- és Hodgkin-limfómák esetén. Gyakori tünete a pajzsmirigy túlműködésének is az erős izzadás. De előfordulhat cukorbetegség esetén is. Továbbá járhat fokozott izzadással a vesebetegség, nőknél a policisztás ovárium szindróma és az agyalapi mirigy betegségei, valamint jele lehet a közelgő szívinfarktusnak is. Amennyiben ezek valamelyikére gyanakszunk, forduljunk orvoshoz. Ha azonban a korábban felsorolt, fiziológiai szempontból teljesen normális izzadási ok egyikével állunk szemben, akkor nincs ok az aggodalomra. Próbáljunk mindig nyugodtnak maradni, éljünk kiegyensúlyozott, egészséges életet, használjunk illatosító szereket és tisztálkodjunk rendszeresen! Fontos azonban megjegyeznünk, hogy még a fokozott izzadás esetén sem ajánlott a napi egyszeritől több fürdés, mivel ez által legyengítjük a szervezetünk baktériumok elleni védekező rendszerét.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs