2018. március 18.
A tojásallergia tünetei

A tojásallergia igen gyakori ételallergia, amely elsősorban a gyerekeket érinti. A legtöbb esetben 5 éves korukra kinövik, ám az is előfordulhat, hogy az egész életüket végig kíséri.

Magyarországon a lakosság 1%-a allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. Általában akkor jelentkeznek a tünetek, mikor a babáknál megkezdődik a hozzátáplálás. Ritkán, ám az is előfordulhat, hogy az anyatejen keresztül is jelentkezhetnek bőrallergia, ekcéma, hasi panaszok az anya által fogyasztott tojás következtében. A tojásallergiát nem keverhetjük össze az átmeneti intoleranciával, amely nagy mennyiségű tojásfogyasztás következtében léphet fel. A tojásallergia tünetei megegyeznek más ételallergia tüneteivel. Az arc és a torok duzzadása, bőrviszketés, kipirosodás, csalánkiütésekre hasonlító hólyagok, száj körüli zsibbadás, hányás, hasmenés és hasi fájdalom. Onnan ismerhetjük fel, ha a tojás fogyasztását követően jelentkeznek a tünetek.

Abban az estben, ha nem vagyunk biztosak, hogy mi okozza az allergiás tüneteket legbiztosabb egy vérvizsgálat elkészítése. Amennyiben alátámasztást kap a gyanúnk, hogy tojásallergiával állunk szemben, minden esetben szigorú tojásmentes diétát kell tartani. A gyermekkorban fellépő allergiának minél előbb megkezdjük a kezelését, annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra. A tojásallergia megelőzése érdekében a csecsemőknek 9 hónapos korukig ne adjunk tojássárgáját, tojásfehérjét pedig csak 1 éves kor után ajánlott adni a gyermeknek. A legújabb kutatások szerint a tojásallergiás betegeknél alkalmazott teljes tojásmegvonás nem feltétlenül bizonyul a legjobb módszernek. Sokszor hallottunk már olyan felvetéseket, hogy kutyaharapás szőrével. A szakemberek szerint, ha hónapokon keresztül minden nap kis mennyiségben fogyaszt tojást a beteg, akkor jelentősen enyhülhetnek az allergiás tünetek.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs