2017. december 04.
A tojás fogyasztása és jótékony hatásai a szervezetre

Élelmiszereink közül a legnépszerűbb a tojás. Sokféleképp készíthetjük el, számos területen felhasználhatjuk, húsételekhez, süteményekhez, kelt kalácsokhoz, turmixokhoz, vagy épp két szelet kenyér közé téve, mint szendvics fő eleme.

[wp_ad_camp_1]

Az emberiség a tojást már életének kezdetétől fogyasztja, hisz ehhez még az ősember is könnyebben hozzájuthatott, mint például a húshoz, viszont tápértéke majdnem akkora, mint egyes húsoké, hasonló mértékben megtalálható benne a fehérje és a zsír.  Kedvezően hat a csontjainkra, a hajunkra, a körmeinkre, illetve még a látás javításhoz is hozzásegít. A tojásban jelentős mennyiségben található A-, B2-, D- és E-vitamin-, valamint karotin. A tojássárgája fogyasztásával a napi A-vitamin szükségletünket pótolhatjuk, valamint a D-vitamin hiányunkat is. A tojást leggyakrabban főzve vagy sütve, húsokban, illetve süteményekben elkeverve fogyasztjuk, de a legegészségesebbnek akkor számít, ha még nyers. Ilyenkor nagy mennyiségben képes biztosítani a szervezet számára az esszenciális tápanyagokat, illetve növeli a test izomzatának tömegét.

Hazánkban, és a legtöbb országban is a tojásvásárlás során leginkább a tyúktojást választják az emberek. Bár egyes adatok szerint az egy főre jutó tojásfogyasztás folyamatosan csökken, mégis ez a mai napig az, ami minden hűtőszekrényben szinte állandóan megtalálható. Világnapját minden év október második péntekén ünnepeljük. A tyúktojáson kívül, hozzájuthatunk még kacsa, liba, pulyka, fácán vagy fürj tojáshoz is. Ez utóbbi egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hisz bizonyított tény, hogy a fürjtojás jótékonyan hat a vérnyomásra, csökkenti a szervezetben a gyulladást, valamint kezeli a vérszegénységet, a gyomorfekélyt, a cukorbetegséget, a migrénes fejfájást és az asztmát.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs