2017. október 22.
A tengerimalac, mint házi kedvenc

Minden házi kedvenc vásárlása előtt fel kell mérnünk az adott állat tartásával járó előnyöket és hátrányokat, hogy számunkra és számára is öröm legyen az együttélés. A tengerimalacok tartása manapság nagyon kedvelté vált, hisz rendkívül tanulékonyak és könnyen tarthatóak.

Ezek a cukiságok átlagosan a 20-40cm-es hosszúságot érhetik el, súlyuk pedig a 0,5-1,5kg-ot. Elég ijedős állatnak számítanak, szeretik, ha ölbe veszik őket, csak nagyon ritkán harapnak. Élettartamuk 8évet tesz ki. Nem ajánlatos, másik házi kedvenccel együtt tartani és mindig fordítsunk figyelmet a körülöttük élő nagyobb testű háziállatokra, macskára és kutyára, mivel zsákmányként tekinthetnek rájuk. Társas lények, ezért gondoskodjunk róla, hogy a ketrecükben legyen számukra egy pár. A mennyiségüktől függően, válasszunk nekik elegendő helyet. Náluk is, mint mindegyik más háziállatnál, minél nagyobb teret biztosítunk nekik, annál jobb. Egy tengerimalacnak legalább 2négyzetméternyi területre van szüksége, a kettőnek legalább 3négyzetméter kell, ezt tartsuk szem előtt.

Nyáron tarthatjuk udvarban, viszont télire meleg helyet kell biztosítani számukra. Ha lakásunkban szeretnénk betenni, építhetünk nekik malacaklot, mely jól szellőzik, a tisztítása könnyű és biztonságos. Biztosítsunk almot a ketrec aljára, ami lehetőleg száraz, nagyobb méretű faforgács legyen. Vigyázzunk ezzel, hogy ne tartalmazzon gyantát vagy aromákat, mivel kifinomult szaglásuk miatt, ez mérgező, halálos lehet számukra. Az almot mindig idejében cseréjük ki, hogy a vizeletük miatti ammónia se tegyen bennük kárt. A ketrecbe tegyünk kis házikót, mivel szeretnek elrejtőzni, így megakadályozhatjuk, hogy nagyon ijedőssé váljanak, hisz a házikóval biztonságban fogják magukat érezni. A házikó se legyen mérgező vagy minőségtelen anyagból, mivel megrághatják, esetleg egy sérülttel kárt tehetnek a kis testükben.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs