2018. január 04.
A Taj Mahal rövid története

A világon számos gyönyörű helyre elutazhatunk, ahol nemcsak a természeti csodákban, de a különleges, egyedi és káprázatos épületekben is gyönyörködhetünk. Az egyik leglátogatottabb hely az indiai Agra város, ahol a turisták a csodás Taj Mahal épületet tekintethetik meg. Ezt az igazán gazdag építészeti értéket, évente több mint 2,5 millió látogató csodálja meg.

Az épület nem csak kinézete miatt egyedi, de azért is, mert nem egy uralkodó hatalmának nagyságát mutatja meg, hanem az uralkodó Shah Jahan feleségének Mumtaz Mahalnak-nak állít emléket. Ezzel az épülettel fejezte ki az uralkodó örök szerelmét felesége felé, aki a 14. gyermekük születésénél halt meg. Az épület valójában egy teljes épületkomplexum, melynek egy része maga a fehér márvány síremlék, amiben a nőt örök nyugalomra helyezték. A szerelmük története állítólag már 1607-ben elkezdődött megismerkedésükkel, majd nem is olyan sokára házasságot is kötöttek. Természetesen az uralkodó Mumtaz Mahal mellett több feleséget és ágyast is tartott, viszont az igazi szerelme csak Mumtaz volt. Ő beleszólhatott a férje által vezetett politikába, valamint még a hadjáratokra is elkísérhette.

A boldogságuknak a nő halála vetett véget. A gyászban a császár teljesen összeomlott. A rá következő évben az uralkodó nekifogott a gyönyörű Taj Mahal építésének (1632). Bár az épület tervezői közt, több név is felmerül, és több történet is terjeng ekörül, miszerint az építész Ahmad Lahori volt, akinek a császár megölette a feleségét, annak okán, hogy a tervező még jobban át tudja érezni az ő fájdalmát. Ez mellett az építésznek még egy szomorúságot adott, a mondás szerint, az épület elkészülését követően, a császár megvakította Lahorit, hogy még egy ilyen csodálatos és káprázatos épületet ne tudjon építeni. Az épület nagyon egyedi, ez a mogul síremlék-építészet csúcspontja. Egyedi árnyai, finom díszítettsége utánozhatatlan. Mára már az UNESCO világörökség listáján szerepel, mint kulturális helyszín.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs