2018. január 04.
A Taj Mahal rövid története

A világon számos gyönyörű helyre elutazhatunk, ahol nemcsak a természeti csodákban, de a különleges, egyedi és káprázatos épületekben is gyönyörködhetünk. Az egyik leglátogatottabb hely az indiai Agra város, ahol a turisták a csodás Taj Mahal épületet tekintethetik meg. Ezt az igazán gazdag építészeti értéket, évente több mint 2,5 millió látogató csodálja meg.

[wp_ad_camp_1]

Az épület nem csak kinézete miatt egyedi, de azért is, mert nem egy uralkodó hatalmának nagyságát mutatja meg, hanem az uralkodó Shah Jahan feleségének Mumtaz Mahalnak-nak állít emléket. Ezzel az épülettel fejezte ki az uralkodó örök szerelmét felesége felé, aki a 14. gyermekük születésénél halt meg. Az épület valójában egy teljes épületkomplexum, melynek egy része maga a fehér márvány síremlék, amiben a nőt örök nyugalomra helyezték. A szerelmük története állítólag már 1607-ben elkezdődött megismerkedésükkel, majd nem is olyan sokára házasságot is kötöttek. Természetesen az uralkodó Mumtaz Mahal mellett több feleséget és ágyast is tartott, viszont az igazi szerelme csak Mumtaz volt. Ő beleszólhatott a férje által vezetett politikába, valamint még a hadjáratokra is elkísérhette.

A boldogságuknak a nő halála vetett véget. A gyászban a császár teljesen összeomlott. A rá következő évben az uralkodó nekifogott a gyönyörű Taj Mahal építésének (1632). Bár az épület tervezői közt, több név is felmerül, és több történet is terjeng ekörül, miszerint az építész Ahmad Lahori volt, akinek a császár megölette a feleségét, annak okán, hogy a tervező még jobban át tudja érezni az ő fájdalmát. Ez mellett az építésznek még egy szomorúságot adott, a mondás szerint, az épület elkészülését követően, a császár megvakította Lahorit, hogy még egy ilyen csodálatos és káprázatos épületet ne tudjon építeni. Az épület nagyon egyedi, ez a mogul síremlék-építészet csúcspontja. Egyedi árnyai, finom díszítettsége utánozhatatlan. Mára már az UNESCO világörökség listáján szerepel, mint kulturális helyszín.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs