2015. január 25.
A romjaiból feltámadt kastély

A szabolcs-szatmári Nagyar településen találjuk a híres Luby kastélyt. Gyönyörű, impozáns épület, csodálatos rózsakerttel. De nem volt ez mindig így… Luby II. Géza építtette a kastélyt  1877-79-ben. A klasszicista stílusú épületet park övezte, melynek utca felőli részén szépséges rózsaliget illatozott.

A kastély nevezetessége, hogy Petőfi Sándor gyakran vendégeskedett itt, mivel jó kapcsolatot ápolt a Lubyakkal. Nagyar határában, a Tisza és a Kis Túr találkozásánál álló kocsányos tölgy alatt írta A Tisza című versét. „Nyári napnak alkonyúlatánál, Megállék a kanyargó Tiszánál, Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére…”

1949-ben államosították a kastélyt, majd 1975-ben lakhatatlanná nyilvánították. Azóta az enyészeté volt, egészen 2010-ig, amikor is egy Nagyar közeléből elszármazott üzletember megvette és egy év alatt teljesen felújította a 800 m2 belsőterű ingatlant. Az eredmény egy igényes, nagyon szép, impozáns épület, mely, megőrizte az eredeti stílusát.  A félhektárnyi rózsakertet is újjávarázsolták, kizárólag a XIX. században, vagy azt megelőzően nemesített rózsafajtákkal telepítették újra a kertet, melynek közepére egy kör alakú, szobros-csobogós szökőkút is került. Mindezt rózsalugasok, pergolák, sövények veszik körbe.

Az épületben interaktív kastélymúzeum működik, valamint rendezvényeknek ad otthont: koncerteknek, esküvőknek, céges találkozóknak.

A kastélyon kívül további látnivalók is vannak Nagyarban: A kastéllyal szemközt a XIX. század derekán épült, körtornácos Kende-kastély, mögötte pedig a még korábbról származó Luby-kúria található, amelyben Kölcsey Ferenc is vendégeskedett.

Aki kedveli a kastélyokat, jó program lehet számára egy nagyari kirándulás.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs