2013. december 25.
A paradió, mint a leghatékonyabb szellemi teljesítményfokozó

Talán már Te is hallottál a paradióról vagy ahogy sokan ismerik a brazil dióról. Ha máshonnan nem is, a diákcsemegéből biztosan ismerős lehet. Ha még nem ismered, akkor itt az ideje, hogy ezen változtass, hiszen érdemes fogyasztanod ezt a kiemelkedően magas a szeléntartalmú gyümölcsöt, mely nélkülözhetetlen számos idegi működéshez, fontos sejtvédő antioxidáns, remek hangulatjavító és szellemi teljesítményt fokozó hatású is egyben.

[wp_ad_camp_1]

A paradió, vagy amazon mandula egy olyan dél-amerikai fa, ami az Amazonas medencéjében őshonos, Guayana, Venezuela, Brazília, Kolumbia, Bolívia és Peru területén. Nagy erdőséget a fák nem alkotnak, csak szétszórtan fordul elő az Amazonas, Rio Negro, Tapajos, Orinoco folyók mentén. A brazil dió fa az őserdők egyik legnagyobb fája, ugyanis több mint 50 méter magasra megnő, lombkoronája pedig a többi fa fölé magasodik. Akár ötszáz évig is elél, de egyes becslések szerint ezer éves fák is vannak.

A paradió magbele kifejezetten tápláló étek. Hat szem dió annyi energiát tartalmaz, mint például húsz deka sülthús. Energiatartalmának a legnagyobb részét magas zsírtartalma adja. A hazánkban jól ismert diónkhoz hasonlóan, a paradió 65-70%-a zsír és olaj. Ezen belül zsírtartalmának 41%-a egészséges egyszeresen telítetlen, 34%-a pedig a többszörösen telítetlen zsírsav. Magas telítetlen zsírsav tartalma miatt igen gyorsan avasodik. A paradió tartalmaz még 18% fehérjét és 13% szénhidrátot, valamint B és E vitamint, kalciumot, magnéziumot és vasat.

A brazil dió legfontosabb egészségügyi hatását kiemelkedően magas szeléntartalma jelenti, ugyanis 100 gramm paradió 1540 mikrogramm szelént tartalmaz. Egyetlen szem hámozott paradió 12-25 mikrogramm, egy héjából frissen kibontott dió, pedig akár 100 mikrogramm szelént is tartalmazhat, ami azt jelenit, hogy már napi két szem is fedezi az ajánlott szelénbevitelt, ami nélkülözhetetlen számos idegi működéshez, emellett fontos sejtvédő hangulatjavító, és szellemi teljesítményt fokozó!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs