2018. május 06.
A paradicsom jótékony hatásai

A paradicsom egy finom, lédús zöldség, melyet kötelezővé kellene tenni minden kiskertben. Számtalan jótékony hatással bír a szervezetünk több pontján is.

Ez a közismert zöldség telis-tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, kiválóan megtisztítja a szervezetünket a méreganyagoktól és segíti a regenerálódást. De ezen felül még egy csomó jótékony hatással bír. A paradicsom fogyasztása segíti az emésztést, mivel oxálsavat tartalmaz. Emésztési panaszok esetén, vagy székrekedésnél is kiválóan alkalmazható. Magas vérnyomással küzdök számára is különösképpen ajánlott, hiszen magas a kálium tartalma és kevesen tudják, de a magasabb kálium szint is csökkenti a vérnyomást. Különféle bőrproblémák kezelésére is kiválóan alkalmazható, mint pl. gombásodás kezelésére vagy fekély tisztítására. A paradicsom állandó fogyasztása megszépíti és megtisztítja a bőrünket. Napégés esetén is alkalmazható, hűti és csillapítja a bőrirritációt.

Legyen szó külső vagy belső gyulladásról, a paradicsom mindkettőre alkalmazható. Segíti a nehezen gyógyuló sebek regenerálódását, és a reumás betegségek tüneteit is csökkenti. Mivel nagyon magas a likopin tartalma ezért megfiatalítja a sejteket, továbbá erősíti és megvédi őket. Azoknak az embereknek, melyeknek több likopint tartalmaz, a bőrük azok kevesebb ránccal rendelkeznek. A kismamák számra különösképpen ajánlott, hiszen egyik legfontosabb magzatvédő vitamin számukra a folsav, melyet nagyon magas mennyiségben tartalmaz a paradicsom. Számos tanulmány alátámasztja, hogy az 1-es számú cukorbetegséggel rendelkezők vércukorszintjét a magas rost tartalmú diéta csökkenti. De a 2-es számú cukorbetegek számára is jótékony hatással van a paradicsom fogyasztása.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs