2015. március 07.
A magyar vizsla bemutatása

Talán a legnépszerűbb és egyben a legismertebb kutyafajtánk a magyar vizsla. Nem csak Magyarországon népszerű azonban, hanem szerte a világban. Kitűnő vadászeb, nagyon jó szaglása révén könnyedén felkutatja a meglőtt állatokat. Nagyon okos, sok minden megért, jól tanítható és engedelmes. Imádja a gyerekeket és a család minden tagját.

Házőrző kutyának nem alkalmas, a betérő idegent ritkán ugatja meg, általában körbeugrálja vagy fél tőle. A magyar vizsla két fajta változatban létezik. A rövid szőrű a téli vadászatokon gyengébben teljesítő fajta, a drótszőrű változat erőteljesebb, erősebb csontozatú és robosztusabb, jól érzi magát a szabadban télen is.  A magyar vizsla 55-65 cm marmagasságú, ahogy az általában lenni szokott, a szukák kisebb termetűek, míg a kanok nagyobbak. Súlya 22-30 kilogramm között ingadozik. A magyar vizsla kutyás sportokban is kiváló eredményeket ér el. A víztől sem irtózik, akár oda is követi a megsebzett szárnyast.

A rövidszőrű változat sokkal elterjedtebb, a drótszőrű ritkaságnak számít, ezért veszélyeztetett kutyafajtaként tartják számon. Szőrzetét ápolni kell, hetente érdemes átkefélni. A magyar vizsla a többi kutyafajtához képest elég hosszú életű, általában 12-14 éves korig él. Azoknak ajánlható ez a fajta, akiknek van idejük foglalkozni a kutyájukkal, mert mozgásigényes. Csak azok vegyenek magyar vizslát, akik naponta több órát is a kutyájukkal tudnak törődni, hétvégén pedig van idejük kivinni őt a természetbe, ahol akár szabadon is engedhető, hisz a gazdájához végtelenül ragaszkodó, nem szökős fajta.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs