2018. február 20.
A lovagkor életkörülményei

A lovagok koráról főleg az ilyen témákat feldolgozó filmekből tudhatunk meg érdekes információkat. Beleképzelhetjük magunkat a régmúlt időkbe. De vajon milyenek voltak az életkörülmények és hogyan élték az emberek a mindennapjaikat?

[wp_ad_camp_1]

A lovagkor egyik legfőbb jellemzője, hogy az emberek társadalmi jogállása aszerint lett meghatározva, hogy milyen családba születtek. A nemesi családok gyermekei nem függtek senkitől, míg a jobbágy családok sarja ritkán tudott kitörni és szabad emberré válni. A lovagkor jellemzője a parasztság elnyomása. Annak idején ez azt jelentette, hogy az össznépesség majdnem 90%-a szolgasorban élt. Az életkörülményeket az emberek társadalmi pozíciója határozta meg. A nemes családok pompában éltek, míg a népesség jelentős része szerény viskókban. A városiasodás és a polgárság megjelenése jelentette a lovagkor végét. Ekkor már nem a földművelésen volt a hangsúly, hanem sokkal inkább a kereskedelmen.

A lovagkor idején élő emberek házai vályogból készültek, ablakikon pedig juhhártyát feszítettek ki. Ez tudta őket megvédeni a széltől és a fagytól. A tehetősebb társadalmi rétegben élőknek sem volt mindig kényelmes lakóterük. A bútorok közül kizárólag ágy, asztal és pad díszítette a házat. Az értékeket és tárgyakat fából készült ládákban tartották. A paraszt nép sokszor gerendából és szalmából készült kunyhóban lakott. A kunyhók és viskók közepén szabad tűzhelyeket alakítottak ki. Fáklyákkal és mécsesekkel világítottak. A lovagkorban élőknek általában egy váltás ruhájuk volt, olykor szert tettek jobb minőségű köpönyegekre. Eszközeiket és szerszámaikat nagy becsben tartották. Ebben az időben az emberek már elkezdték felfedezni a fűszereket, a kereskedelem megindulásával pedig egyre több új dologgal ismerkedtek meg. Finomabb ételek ettek, értékesebb ruhadarabokhoz jutottak hozzá és a házaikat is díszesebb tárgyakkal tették otthonossá.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs