2019. február 06.
A lenmag jótékony hatásai a szervezetre

Az egészségünk megőrzése érdekében szükség van arra, hogy bevigyük a megfelelő tápanyagokat, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetünkbe. A különféle magok fogyasztása fontos része az egészséges táplálkozásnak.

[wp_ad_camp_1]

A lenmag fogyasztása számos jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. A lenmag amellett, hogy magas a fehérjetartalma, rostokban, ásványi anyagokban és B-vitaminokban is kifejezetten gazdag. Kiemelkedő a magnézium-, tiamin- és foszfortartalma. Az elmúlt időkben számos tudományos publikációból kiderült, hogy az egészségre gyakorolt hatása jelentős, amit a benne lévő különleges olajokra és lignánokra vezethetők vissza. A lenmag tömegének körülbelül harmincöt százalékát adják a különféle növényi zsiradékok. Ennél az olajtartalomnak több mint a fele az omega-3 zsírsavak közé tartozó alfa-linolénsav. Ez egy olyan zsírsav, amelyre az emberi szervezetnek kifejezetten szüksége van, de nem képes előállítani. A lenmagban lévő, biológiailag aktív anyagok hatásának lényeges feltétele az, hogy fogyasztás előtt meg kell őrölni, ugyanis mivel a mag nagyon apró, változatlanul halad át az emésztőrendszeren.

A lenmagnak, lenmagolajnak és a különféle kivonatoknak az anyagcserére, szív- és érrendszerre kifejtett kedvező hatása tudományosan is bizonyított. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy az őrölt lenmag fogyasztása jelentősen lassítja az érelmeszesedés folyamatát, azonban tudni kell, hogy a már kialakult elváltozásokat nem képes visszafordítani. A cukorbetegséggel és a cukoranyagcserével kapcsolatos pozitív hatásait is több kutatás eredménye is megerősítette. A rendszeres lenmagfogyasztás csökkenti a vércukrot és a vér inzulintartalmát, illetve növeli a sejtek inzulinérzékenységét is.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs