2014. november 10.
A legkisebbek sportja a babaúszás

Magyarországon nincs nagy múltja még a babaúszásnak, alig egy évtizede jött divatba. Természetesen ennek még nincs túl nagy köze a kifejezett sporthoz, mégis itt kezdődik a vízhez és a mozgáshoz szoktatás.

A csecsemők csak 5-6 hónapos korukig rendelkeznek a búvárreflexszel, ami megakadályozza, hogy a légutakba víz kerüljön. Ahogy a baba arcát víz éri , automatikusan elkezdi  az orrán kifújni a levegőt, száját és a gégét fedő porcot pedig becsukja. Ennek okán javasolt a babaúszást 5-6 hónapos kor előtt megkezdeni.

A babaúszás ideális családi program, melynek keretében a szülők vizes közegben foglalkoznak, játszanak gyermekükkel. Együtt hancúroznak, vidáman úszkálnak, és időnként lemerítik a babát a víz alá is.

A baba intenzíven mozog a vízben, és a gyakorlatok, amiket végez, a szakemberek szerint stimulálják az idegsejtek működését. Azok a babák, akik babaúszáson vesznek részt, hamarabb érik el a mozgásfejlődés egyes stádiumait, hamarabb tudnak ülni, forogni, járni, mint hasonló korú társaik.

A babaúszás a vízhez szoktatás korai formája, illik a kicsi életkorához, szakemberek felügyelete és részvétele mellett zajlik, játékos gyakorlatokkal tarkított foglalkozás.

A gyermek fejlődését segíti, a babaúszás során kibontakozik a mozgás és a játék természetes öröme.

A babaúszás a többi mozgásformához hasonlóan erősíti az izmokat, ízületeket, edzi a légzőrendszert és a keringést, segít a koordináció fejlődésében. A rendszeresen úsztatott babák étvágya nő, alvásuk nyugodtabb lesz és mélyebb, immunrendszerük erősödik, megtanulják az alkalmazkodást a hőmérsékletváltozásokhoz.

Bár sok szülő aggódik, és nem tudja eldönteni, hogy el merje-e vinni gyermekét az uszodába, végül legtöbben úgy döntenek, hogy bevállalják a közös pancsolást.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs