2017. július 15.
A kutya betanítása nehéz feladat

Minden kutya intelligens és sok trükköt képes megtanulni akkor ha a megfelelő módszereket alkalmazzuk és sokat foglalkozunk velük.

A kutya betanítása minden gazdi számára nehéz feladat lehet. Amikor hozzánk kerül egy négylábú kiskedvenc az első pár napban meg kell tanítani arra, hogy ne a lakásban végezze el a dolgát, hanem kint a szabadban. Ebben sokat segít ha jutalomfalatokat adunk neki, hiszen ekkor tudni fogja, hogy ügyes volt és büszkék vagyunk rá. Sok olyan trükk van, amire mi is könnyen megtaníthatjuk kedvencünket ha türelmesek vagyunk és sok időt töltünk vele. A jutalomfalatokkal sok mindent elérhetünk nála. Amikor nem hallgat ránk, ne legyünk azonnal mérgesek, és ne higgyük, hogy fenyítéssel majd megtanul hallgatni ránk mert csak azt fogjuk elérni, hogy félni fog tőlünk.

Mindenki tudja, hogy a kutyák hamar megérzik a gazdájuk hangulatát és ha valamit rosszul csinál akkor erélyesen szóljunk rá és a hanglejtésből tudni fogja, hogy rosszul viselkedett, és egy idő után megtanulja, hogy mit szabad és mit nem. Ahogy egy kisgyerek is szívesebben végez el egy rá bízott feladatot ha tudja, hogy utána jutalmat kap, úgy egy kiskutyát is könnyebben rá lehet venni arra, hogy megcsináljon egy trükköt, ha utána megjutalmazzuk a kedvenc falatjával.

Ezt a módszert csak trükkök betanítása elején alkalmazzunk. Ahogy egyre ügyesebb kevesebbet jutalmazzuk, mert meg kell szoknia azt is, hogy ne csak akkor csinálja meg az adott trükköt, ha valamit majd kap érte. A folyamat mögött kell legyen egyfajta tudatosság a gazdi részéről ahhoz, hogy elérje kutyájánál amit szeretne.

Értenünk kell azt, hogy nem egy egyszerű feladat egy kutya betanítása, de ha türelmesek vagyunk akkor meg lesz az eredménye és nem kell kutyaidomárhoz vinni kedvencünket ahhoz, hogy különböző trükköket tanuljon.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs