2017. január 28.
A komoly hajhullás okai

A hajhullás egy természetes folyamat egészen addig, amíg nem nagymértékben történik. A komoly hajhullás valami okból alakul ki, ezért fontos, hogy megkeressük a probléma gyökerét. A haj ritkulást okozhatják hormon problémák, terhesség, petefészekciszta, klimax, öregedés, stressz, gyógyszerek, hiányos táplálkozás, betegségek.

A terhesség időszakában a női nemi hormonok szintje megemelkedik, és így a hajszálak hosszabb élettartalmúvá válnak. A szülés utáni harmadik hónapban hirtelen lecsökken a hormonok szintje, ezután a haj csomókban hullik ki, akár 2-3 héten keresztül. A stressz hatására a vérnyomás megemelkedik, és ennek következtében a hajhagymákhoz nem jut elegendő vér, és beindul a hajritkulás. A fogamzásgátló tabletták szedésének abba hagyása, valamint az antidepresszáns, nem szteroid alapú gyulladás gátló tabletták is okozhatnak hajhullást. A hiányos táplálkozás, komoly fogyókúra is képes haj ritkulást okozni, mivel a szervezet nem kapja meg a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. A súlyos betegségek, legfőképp a gyulladásos problémák következtében is bekövetkezhet a hajhullás, ezért érdemes oda figyelni a hajhagymákra, veseelégtelenség, májbetegség, stb. esetén.

A rendszeres hajformázás is tönkre teheti a hajhagymákat, ezért nem érdemes sokat vasalni, sütni, szárítani a hajat, valamint ezek a műveletek során vegyi anyagokat használni. A hő hatására a haj elgyengül, majd töredezetté válik, és végül kihullik. Onnan tudhatja, hogy a hajhullás a hajformázás miatt következet be, hogy a kihullott hajszálon nem lesz hajhagyma, mivel egyszerűen letörik. Fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül a hajritkulást, mivel ez jelezheti azt is, hogy a szervezetében valami komolyabb probléma jelentkezett.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs