2014. szeptember 08.
A kerti tó növényvilága

Akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy saját kertjük van, kis ügyességgel meseszép kerti tavat varázsolhatnak maguknak. A kerti tó építése külön fejezetet érdemel – ásás, bélelés, fólia rögzítése, vízminőség beálltása stb. – de amikor elkészül maga a tó, akkor eljutunk oda, hogy a belevaló növényeket össze kell válogatnunk. Nem mindegy azonban, hogy melyik tóba milyen növényt választunk.

A lebegő leveles növények, a tó fenekén eresztenek gyökeret, majd hosszú szárakon hozzák a felszínre a lebegő leveleket és virágokat. Mind sekély, mind mély tóba telepíthetők, de figyeljünk az adott növény vízmélység igényére. A lebegőleveles növény közé tartozik pl. a tündérrózsa, a nagy vízi boglárka, és a sárga vízitök.

Az úszóhínárok a gyökerükkel nem kapaszkodnak a talajba, hanem szabadon úsznak a víz felszínén, ezek a növények csak a mélyvízi tavakban érzik jól magukat. Ilyen a kagylótutaj, a vízi jácint, és a békatutaj.

A valódi hínárok a víz alatt élnek, gyökereik részben a talajban vannak, de a felszínen virágoznak. Hasznos növényei a tavaknak, mert oxigént termelnek, így tisztán tartják a vizet, és megakadályozzák az algák elszaporodását. A hínárok közé soroljuk az édes borzhínárt, a gyűrűs süllőhínárt, és a mocsári békaliliomot.

Tavasszal célszerű a tó vizébe folyékony tápoldatot önteni. Az elburjánzott vízinövényeket, tavasszal és ősszel érdemes ritkítani. A nem fagytűrő és a túl sekély tavak növényeit télire szedjük ki, és vigyük őket fagymentes helyre. A mélyebb tavakba a télállókat is tegyük mélyebb fekvésű helyre, és öntsünk a tóba jégmentesítőt, amely -20-25 C fokig megakadályozza a víz fagyását.

Nincs jobb, mint nyárestéken kiülni a kertbe egy pohár finom bor társaságában és gyönyörködni a tó szépségében.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs