2017. november 22.
A járműipar hazánkban

Manapság már rengeteg különböző típusú jármű létezik, a legnépszerűbbek közülük azonban mégis az autók. Szinte mindenkinek van autója, amit vagy napi rendszerességgel, vagy csak alkalmanként használ. A magyar járműipar és autógyártás pedig folyamatos fejlődést mutat.

A járműipar mindenhol jelen van a világon. A magyar járműipar és azon belül pedig az autóipar az egyik legfontosabb ágazata a hazai gazdaságnak és folyamatosan bővül. A magyar autógyártásban körülbelül hétszáz cég működik közre, és egyértelműen elengedhetetlen része a magyar gazdaságnak. Sokkal termékenyebb mint más gazdasági ágazatok az országban. Egyik fontos jellemzője közé tartozik az is, hogy nagyon erőteljes külföldi cégek dominálnak benne. Ilyenek például az Audi, az Opel, a Mercedes, vagy a Suzuki. A legnagyobb partnere a magyar gépjármű-előállításnak szinte minden tekintetben Németország. Az ágazatnak szinte ötven százaléka Németországba irányul.

A magyar gyártótelephelyek sok esetben stratégiai jelentőségűek, ami azt jelenti, hogy ők fedik le az adott cégcsoport teljes szükségletének jelentős részét az adott alkotóelemekből és egységekből. A gépjárműipar termelési értékének a fele jut a személygépkocsik gyártására, a másik fele pedig az egységek és alkatrészek előállítására. 2010 óta az ipari termelés körülbelül a harmadával nőtt, és ez számít az ország régiói között a legnagyobb fejlődésnek. Az ipar egyharmadát a járműgyártás teszi ki. Statisztikai adatok szerint 2015-ben a Magyarországon előállított több mint félmillió járműipari termékek kilencvenhárom százaléka került exportra. A magyar járműipar és legfőképp az autógyártás jelentős mértékben meghatározza a magyar gazdaság egészét és külföldi viszonylatban is az elsők között szerepel a listán.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs