2019. augusztus 20.
A gyógyvizek hatásai és típusai

A különböző testi nyavajákra a gyógyvizek tökéletesek, ráadásul igen pihentető a meleg vízben ülni vagy elfeküdni. Ezt már a rómaiak is tudták, így ők is szívesen fürdőztek.

A gyógyvizes kúrával való gyógykezelésre létezik egy szakszó, mégpedig balneoterápia. A gyógyvizekhez nem csak a gyógyulni vágyók utaznak, de sokan megelőző jelleggel is. Hazánkban számos helyen található gyógyvíz, így a gyógyvizekre külön turizmus épült. Gyógyvíz nem lehet akármilyen víz, hisz feltétel, hogy legalább 1000 milligramm ásványianyagot kell tartalmaznia literenként. Ha ez nincs meg, akkor az meleg termálvíznek minősül. A gyógyvizeknek különböző fajtái ismertek, melyek a legkülönfélébb panaszokra jelentenek gyógymódot. Az alkalikus gyógyvíz a légúti és emésztőszervi panaszokra kiváló, Gyulán és Szegeden is találunk ilyet. Ha fájdalmakkal küzdünk, akkor a radonos termálvizek fájdalomcsillapító hatására van szükségünk, melyet Egerben találunk, de a Hévízi-tó is ilyen.

Reumatikus panaszokra a kéntartalmú gyógyvizek tökéletesek, melyeket Harkányban és Bogácson találunk. Nőgyógyászati gondok esetén a kloridos-sós vizet érdemes választani, mely Sárváron és Debrecenben található. A szénsavas gyógyvizek kifejezetten a reumás tünetekre jók, Balatonfüreden találunk ilyet. A földes-meszes tartalmú gyógyvizek szív-, gyomor- és reumatikus panaszokra ajánlottak. Ilyen gyógyvíz található például Esztergomban és Székesfehérváron. Érdemes egyeztetni az orvossal, mielőtt öngyógyításba kezdenénk a gyógyvizek által, hisz súlyos szív- és érrendszeri megbetegedés, valamint heveny gyulladásoknál a gyógyfürdőzés nem javasolt. Továbbá mély és friss nyílt sebbel is kerüljük a fürdőzést. Várandósság esetén sem árt az orvossal egyeztetni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs