2019. november 16.
A cukor tartalmú italok felgyorsítják a rák növekedését

Van-e közvetlen kapcsolat az üdítőitalokhoz hozzáadott cukrok és a rákos daganatok növekedése között? Egy új tanulmány megállapításai megválaszolhatják ezt a kérdést. A cukor tartalmú italok felgyorsíthatják a rák növekedését. A kutatók elismerik, hogy az elhízás növeli a rák kockázatát, és néhány tanulmány még azt is figyelembe veszi, hogy létezik-e okozati összefüggés e metabolikus állapot és a rák között.

[wp_ad_camp_1]

Az elhízáshoz vezető egyik fontos tényező a cukor magas bevitele a feldolgozott élelmiszerek és a cukros italok gyakori fogyasztása révén. Eddig azonban csak korlátozott számú kutatás foglalkozott a cukornak a daganat növekedésére gyakorolt ​​hatásával, az elhízástól függetlenül. A New York-i Baylor College of Medicine szakembereinek egy csoportja New Yorkban együttműködött más kutatóintézetek munkatársaival, hogy azonosítsák a cukros italok és a vastagbélrák daganatai és annak gyors növekedése közötti kapcsolatot. Az új tanulmányban, amelynek eredményei nemrég jelentek meg a Science folyóiratban, a kutatócsoport tanulmányozta a magas fruktóz kukoricaszirup hatását a vastagbélrák egérmodelljeiben.

A csapat 25 százalékos, magas fruktóz kukoricaszirupot választott, mert ez egy elterjedt fajta édesítőszer, amelyet a gyártók a leggyakrabban a népszerű üdítőitalok összetevőjeként használnak. “Egyre több megfigyelési tanulmány hívja fel a figyelmet a cukros italok fogyasztása, az elhízás és a vastagbélrák kockázata közötti összefüggésre” – magyarázza Jihye Yun társszerző, aki a Baylor Orvostudományi Főiskola molekuláris és emberi genetikájának professzora. “A jelenlegi gondolat az, hogy a cukor káros az egészségünkre, elsősorban azért, mert a túl sok fogyasztás elhízáshoz vezethet” – folytatja. “Tudjuk, hogy az elhízás növeli a rák számos típusának kockázatát, beleértve a vastagbélrákot is, de eddig bizonytalan volt, hogy közvetlen és okozati összefüggés van-e a cukorfogyasztás és a rák között.”


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs