2014. november 01.
A csőgörény történetének rövid áttekintése

A szennyvízhálózat kiépítése nem új keletű dolog, hiszen már a rómaiak is alkalmazták. Mint minden hajdanán virágzó társadalom találmányai esetében, itt is elfelejtődni látszódott a dolog. A 17. században az ipari társadalom beköszöntésével egyidejűleg, és egyre fokozottabban egyre több és több ember hagyta el faluját, és költözött városokba.

Ez egyben azt is jelentette, hogy a szennyvíz elvezetését is előbb-utóbb meg kellett oldani. Az angol néphez kötődik a szennyvízhálózat ismételt kiépítése. Ám ez egyben egy újabb probléma forrását is generálta, a dugulásét.

A csőgörény feltalálásával megoldódott a dugulás. Az eszköz nevét, mert ez ugyanis egy szerszám, mint feltételezzük is, az állatról kapta. Egy természettudós azt eszelte ki, hogy patkányt és görényt engedjenek a városi csatornahálózatba. Mögötte tüzet gyújtván az állat futni kezdett, és a duguláson is átrágta magát. A csőgörény nevét viselő állat lehet, hogy már csak egy kitaláció, ám a csőgörény elnevezés maradt fenn. A vízvezeték szerelésben nem jártas emberek elcsodálkoznak, meglepődnek a csőgörény mint szakszó kifejezésen, ám így már világosabb a kvíz kérdésnek is beillő csőgörény megnevezés.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs