2017. november 26.
A csillagok háborúja és amit tudni érdemes róla

A Csillagok háborúja filmsorozatnak rengeteg rajongója van szerte a világon. A Star Wars, magyarul Csillagok háborúja egy űropera filmsorozat, irodalmi műveknek és számítógépes játékoknak a neve. A fiktív világot megjelenítő filmek George Lucas rendező ötletei alapján készülte.

A filmsorozat eddig nyolc részből áll és 2019-ben látható lesz a kilencedik rész is. A filmtörténet és a science-fiction műfaj történetének elengedhetetlen része és rengeteg más filmre és tudományos fantasztikus műre volt hatással az évek során. Az első részt 1997. május 25-én mutatták be. A filmek és könyvek idegen világokban játszódnak, ahol a fontosabb szereplők egy része nem ember, hanem idegen fajokba tartozó lény. A cselekmény azonban mégis emberi jellegű és a történetekben keverednek a racionális alapokon álló tudományos fantasztikus elemek  (űrhajók, idegen lények, bolygók, haditechnikai eszközök, stb.), illetve a mitikus vonások (emberfeletti hatalommal bíró harcos-tanító rendek, akik ezt a rendkívüli világot összetartó misztikus “Erőt” használják, a Jó és a Gonosz örök küzdelme, stb.).

A filmsorozat neve is arra utal, hogy egyféle legendáról van szó, amelyben a modern kor és egy ősi mese találkozik. Amellett, hogy a történet elrugaszkodik a valóságtól, mégis létező alapokra épül, mégpedig az ember örökös küzdelmére, a jó és a rossz harcára. Ezek miatt a Csillagok háborúja leginkább külsőségeiben tekinthető tudományos fantasztikumnak, valójában sokkal inkább hasonlít a fantasy alkotásokhoz. Egyik alkotásban sem játszik fontos szerepet a fizikai valóság határainak betartása, legyen szó az Erő használatáról, varázslatról, vagy olyan eszközökről, mint a híres fénykard. Hogyha még egy részt sem láttunk a filmsorozatból, akkor mindenképp érdemes megnézni őket és elkalandozni ebbe a különleges világba.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs