2018. február 08.
A bor jótékony hatásai a szervezetre

A bor, legyen az vörös vagy fehér, számos pozitív élettani hatásokkal rendelkezik. A rendszeres bor fogyasztása egészséges, persze csak akkor, ha ezt mértékkel tesszük. Ez mellett azt is szem előtt kell tartani, hogy ez az ital minőségi is legyen, mert csak ezek a típusok tudják kiváltani a jótékony hatásokat.

Francia kutatók nemrég megállapították, hogy a napi egy pohár bor (1,5-2dl) csökkenti a koleszterin- és triglicerid-szintet, erős antioxidáns hatásokkal bír, amivel nagymértékben elkerülhetjük az érelmeszesedés kialakulását. Csökkenti a szívinfarktus esélyét, kedvezően hat az anyagcserére. Ha csak ezt a csekély 1,5-2dl mennyiséget fogyasztjuk, nem kell félnünk a máj- és idegkárosodástól, és a függéség esélye is kizárható. A borban számos vitamint és ásványi anyagot találhatunk. Sok benne a C- és B-vitamin, kálium, kalcium, mangán, cink, magnézium és a vas. Ezek mind fontosak ahhoz, hogy a szervezet képes legyen az egészséges működésre.

Az agyra is jótékony hatással van a bor, mivel a kismértékben való fogyasztás fokozza a szellemi teljesítményt, véd az Alzheimer-kór kialakulásától. A vörösbor csökkenti a koleszterinszintet, a koszorúserek meszesedésével kapcsolatos betegségeket segít elkerülni. Azok számára, akik gyomorsavhiányban szenvednek, ajánlott a fehérbor fogyasztása, mivel ezeknek magasabb a savtartalmuk. Ezek mellett az emésztésünket is segíthetjük, mivel serkenti a nyál- és gyomorsav elválasztását. A fehérbor azok számára is kiváló, akik étvágytalansággal küzdenek, mivel ennek serkentésében eredményesen segít. A bor, nemcsak egészséges, de a baráti látogatások, vagy egy vacsora tökéletes kísérője lehet. Remekül illeszkedik a sültekhez, egy gondos háziasszony, soha nem feledkezik meg a vacsora mellé feltenni, főleg az ünnepi asztalok elengedhetetlen tartozéka.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs