2021. október 30.
A Barna Pelikán élőhelye

Louisiana állam madara, a barna pelikán egyben a legkisebb pelikánfaj a világon. Egyedülálló viselkedésével és klasszikus pelikán arányaival azonban a Pelecanidae madarak családjának ez a tagja azonnal felismerhető és népszerű madár az Észak-Amerikától Dél-Amerika északi részéig terjedő partszakaszok mentén. Fedezzen fel további szórakoztató tényeket a barna pelikánról, és tudja meg, mi teszi ezt a madarat olyan jellegzetessé és figyelemre méltóvá.

A hím és nőstény barna pelikánok hasonlóak, fehér nyakuk és fejük, valamint halványsárga homlokuk van. Sápadt szemükön észrevehető húsgyűrű van, és a nagy, lelógó torokzacskó barnásfekete, bár a nyugati populációknál a tenyészidőszakban vörös folt található a tasak alján. A nyak hátsó része a helytől és a tenyésztési állapottól függően fehértől barnáig változik. A szárnyak és a hát ezüstszürke vagy barna, mellkasa és hasa sötétebb. A lábak sötétek. A tollazat összességében tompább, a fiatal madarak pedig elsősorban barnák, szemük sötét, alsó részük halványabb. A kifejlett barna pelikánok általában hallgatnak, bár időnként halk krákogás vagy morgás is hallható. A fiatal madarak durva hívással, valamint sziszegéssel hívják fel magukra a szüleik figyelmét, és ezek a hívások arra is szolgálnak, hogy a szülők felismerjék saját fiókáikat.

A barna pelikánok olyan tengerparti madarak, amelyek egész évben megtalálhatók Észak-Amerika keleti partjain Virginiától Közép-Amerikán át Kolumbia és Venezuela partjaiig, valamint az egész Karib-térségben. Nyugaton a populációk Kalifornia középső részétől délre Ecuadorig és Peru északi részéig terjednek. A mély belvízi folyókkal és torkolatokkal rendelkező területeken a barna pelikánok kissé a szárazföld belsejében láthatók, de ezek a madarak általában nem távolodnak el a parttól. Mind a keleti, mind a nyugati barna pelikán vonulataiban az északi részeken a madarak szezonálisan vonulhatnak.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs