2018. március 26.
A barlang, mint népszerű szimbólum

Amikor valamilyen olyan fajta szimbólumot keresünk, amely megtalálható a világ bármely kultúrájában, akkor bizonyára az olyan dolgok fognak eszünkbe jutni, mint a maszk, vagy a barlang. Ez annak köszönhető, hogy ezek a kulturális elemek mindentől függetlenül alakulnak ki, és ezért találhatók meg még az ősi kultúrákban is (és persze napjainkban is).

[wp_ad_camp_1]

A barlang már évezredek óta nagyon sokat számít az embereknek, és a túlélésük alapját képezi. Azonban ma már átértékelődött a szerepe, mert már nem a túlélés miatt fontos. Azonban ugyanúgy megjelenik, például irodalmi, és képzőművészeti alkotásokban is, mint népszerű vándormotívum. Általában a biztonsággal, az anyaméh szerepével, a biztonsággal és a tudatlansággal hasonlítják. Mindezek a dolgok mélyen gyökereznek a köztudatban, és mindenki tisztában lehet vele, még abban az esetben is, amikor nincs különösebb olvasottsága. Hogyha az ember egy kicsit leül és elgondolkozik ezeken a dolgokon, akkor biztosan rájön ezekre a dolgokra. Azonban hogyha utána néz a barlang szimbolikájának, akkor ugyanezeket a válaszokat fogja kapni.

A barlang a leghangsúlyosabban a legnépszerűbb filozófiai műben, Platón Barlanghasonlatában jelenik meg. Itt a barlang azt a világot szimbolizálja, amelyben az emberek tudatlanul élik a mindennapjaikat. A barlangból való kijutás pedig a tudatosságot szimbolizálja. Ebből is látszik, hogy a barlang nagyon sok mindennek adhat teret, és segítségével sok mindent meg lehet jeleníteni a művészeti alkotások és szövegek segítségével. Amikor az ember találkozik ezzel a szimbólummal, akkor érdemes odafigyelni, hogy milyen közegben jelenik meg, és mit testesít meg. Számos tanulmányt is olvashatunk erről, és hogyha valakit különösebben foglalkoztat a téma, biztosan talál majd megfelelőt.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs