2018. december 14.
A 21. század egyik gyakori betegsége az insomnia

Manapság ebben a felgyorsult világban nagyon sok fajta problémával kell szembe néznünk nap, mint nap. Melyek sokszor túlzottan leterhelnek bennünket, így ennek a következménye lehet az, hogy szembe kerülünk átvirrasztott és álmatlan éjszakákkal.

[wp_ad_camp_1]

A 21. században az insomnia, vagyis az álmatlanság a lakosság 8-10 %-ra jellemző a felmérések szerint. Ám ez a szám valójában sokkal nagyobb, hiszen az alvásproblémákkal küzdők nagy százaléka sosem fordul orvoshoz. A legtöbben bele sem gondolnak a probléma nagyságába, viszont amennyiben huzamosabb ideig tartó insomniával állunk szemben, akkor az nagymértékben kihathat az egészségünkre, a mindennapjainkra és a munkahelyünkön nyújtott teljesítményünkre. Az insomnia hátterében sokszor stressz, megváltozott bioritmus, rossz étkezési szokások, túlzott koffein illetve alkoholfogyasztás állhat. Viszont olyan esetekben is jelentkezhet, ha depresszió, pszichózis vagy testi megbetegedésekkel küszködik a beteg. Továbbá az is előfordulhat, hogy asztma, allergia, vérkeringési problémák esetén is jelentkeznek hasonló panaszok.

Illetve hormonális és mozgásszervi problémák által is jelentkezhet insomnia. Egyszóval nagyon sok minden kihatással lehet a nyugodt éjszakáinkra. Hiszen még ide kell sorolnunk bizonyos gyógyszereket is, melyek nagyban kihatással lehetnek az alvásproblémáinkra, mint pl. szteroidok vagy légzésjavítók. Az alvásproblémák tüneteit, akkor vehetjük komolyan, ha már huzamosabb ideje eltartanak és nehezen megy az esti elalvás, illetve gyakori a korai felébredés, napközbeni fáradság, kimerültség, rossz közérzet és ingerlékenység is jelentkezik. Az insomnia diagnózisának felállítása egy speciálisan erre létrehozott alváscentrumban történhet meg.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs