2015. augusztus 14.
Vajon melyik dió a legegészségesebb?

Az olajos magvak számos olyasmit tartalmaznak, melyekre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. Vannak, akik az olajos magvaktól pattanásokat észlelnek, ám ettől függetlenül egészséges táplálék. Ezek között is van egy dió, mely külön figyelemre érdemes.

A külön figyelemre méltó dióféle az ausztrál makadámia. A makadámdiót a világ legfinomabb diójának tartják, bár vannak olyanok is, akik nem bírják elviselni az ízét. Nagyon megosztó növény, mivel íze intenzív és nagy jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető. Állagára is ez igaz, hiszen eltérően más dióféléktől, ennek belseje szinte krémes finomságú. De mitől számít a legegészségesebb diónak? A makadámia minden más növénynél magasabb arányban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat. Rosttartalma meglepően magas, teljes mértékben koleszterin mentes, valamint nagyon gazdag vitaminokban. Olyan vitaminokat tartalmaz nagy mennyiségben, melyek a diéták során erősen pótolandók, így a makadámdió a fogyókúrák fontos része lehet.

Számos tudományos kísérlet bizonyította, hogy a makadámdió fogyasztása számos pozitív hatást gyakorol a szervezetre. Az egyik ilyen fontos tulajdonsága, hogy csökkenti a vér koleszterin szintjét és csökkenti a szívinfarktus előfordulásának gyakoriságát is. Az ausztráliai gyártókat az AMS (Australian Macadamia Society) fogja össze és képviseli. A társaság legfontosabb feladata a növény külföldi népszerűsítése, kongresszusok szervezése és információs portál működtetése. A makadámdió önmagában is fogyasztható, de sütemények, édességek fontos és nagyon finom alapanyaga, ízesítője is. Különböző szépségápolási termékekhez is használják.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs