2017. március 14.
Úszás – sport és egészség

Az úszást, mint szabadidős tevékenységet, már az ókorban is szívesen alkalmazták. Az úszással megőrizhetjük egészségünket és szervezetünket kondícióban tarthatjuk, hisz ez a leghatékonyabb a sportok közül, mellyel szinte minden izomcsoportunkat egyszerre megtudjuk mozgatni.

Segít a gerinc és mozgásszervi betegségekből való felépülésben, egészségügyi szempontból még az orvosok is szokták ajánlani. Az úszás túlsúlyosaknak és mozgássérülteknek is kiváló, mivel ennél a mozgásnál, a gerincoszlopra és a csontozatra kisebb teher nehezedik, miközben a víz ellenállása miatt, intenzívebb munkát végeznek, mint a szárazföldön. Ezzel a sporttal erőt és állóképességet kaphatunk. Javítja a testtartást, alkalmas a csont-, ízületi bántalmak, szív- és érrendszeri betegségek kezelésére, valamint segít a balesetek és műtétek utáni gyorsabb felépülésben. Sokak idegeik lenyugtatása miatt választják.

A versenyúszás, az 1800 körüli években kezdett elterjedni. Ekkor még csak a mellúszást alkalmazták a versenyek során, de ez folyamatosan fejlődött és létrejött a mai négy úszásnem, a gyors, a pillangó, a mell és a hát. Fontos, hogy még gyermekkorban megtanuljunk úszni, vagy legalább az alapokat sajátítsuk el. Ezt nem lehet egy nap alatt megtanulni. Az oktatás során, lényeges először, hogy a diák megszokja a vizet és biztonságban érezze magát. Utána már taníthatóak az úszási technikák, majd a legcélszerűbb, ha ezeket egy úszólap vagy deszka segítségével gyakorolja. A felnőtteknél már nehezebben halad ez a folyamat, mivel sokaknál gondot okoz, hogy nem érzik lábukkal a talajt, és pánikba esnek, ami fulladást is eredményezhet. Akár komolyabban űzzük ezt a sportot, vagy csak kikapcsolódás ként, az biztos, hogy szervezetünk nagyon hálás lesz érte.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs