2014. november 27.
Usui reiki kézikönyve és útmutatója

Ez a kis könyvecske mely magyar nyelven is megjelent Frank Arjava Petter szerzősége alatt és igen népszerű ma is e tradicionális gyógymódot gyakorlók körében. Usui reiki kézikönyve egy igen régi kordokumentum, mely a múlt század elejébe viszi vissza az olvasót és igen értékes forrása az eredeti tanításnak. Szerencsére mára a világ sok nyelvére lefordították így igen ismertté vált ez a kis kézikönyv, mely Usui Reiki rendszerének kis összefoglalója tulajdonképpen.

Az Usui Reiki Hikkei eredete

A legtöbb kutató egészen sokáig azt gondolta, hogy ez a dokumentum egy kiegészítő jegyzet volt, amit Usui mester adott a tanítványainak az utolsó éveiben, hogy hatékonyabban elsajátíthassák a reikit. Később kiderült, hogy ez nem igaz ellenben az Usui Reiki Ryoho Gakkai szervezet integrált részeként érdemes kezelni ezt a kis útmutató könyvecskét. Maga ez a szervezet napjainkban is működik, noha nem nyilvánosak és nem is lehet közvetlenül tanulni vagy kezelést kérni, csak meghívásos alapon lehet e szervezet tagjává válni.

A Hikkei borítóján ez áll: Reiki Ryoho Hikkei. Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho Gakkai. Az is kiderült később, hogy ez az útmutató gyógyítási fejezete nagyon hasonló Dr. Chujiro Hayashi útmutatójához, ami Hawayo Takata mester révén több tanítványához is eljutott és lefordították angol nyelvre.

Feltehető a kérdés, hogy miért volt szükség ilyen jegyzetre vagy útmutatóra? Erre Hiroshi Doi mester találta meg a választ: Usui reiki tanítványai ugyanis kezdő gyakorlóként sok esetben nem érzékelték a különböző kézérzeteket, így nem tudva az egyes problémákat hol és meddig kezeljék. Ezért jött létre Usui reiki kézikönyve, mely segítséget nyújtott a frissen végett 1-es szintű hallgatóknak. Tehát ez lényegében egy kezdők számára írt egyen jegyzetnek számított a korai időben. A haladó gyakorlók érezve az eneriát képesek voltak e mankó nélkül is végrehajtani a bonyolult és komplex gyakorlatokat is.

A ma ismeretes Usui Reiki kézikönyv fordítása Kimiko Koyama Gakkai elnök asszonynak köszönhető, aki tanítványai számára közkinccsé tette ezt az útmutatót és mely teljesen összefoglalót elolvashatod a jikiden reiki weboldal archívumában.

Az Usui Reiki kézikönyv és útmutató fejezetei és tartalma

E japán módszer szellemi alapja a Gokai – avagy öt életszabály. Ezt tartalmazza az első fejezet. Usui reiki módszerének ez olyan fontos része, mint a különböző kezelés technikák. A Gokait követve az elme hullámzásai elcsendesülnek és megteremtődik a belső béke. Bár az útmutatások nagyon egyszerűen mindennap ezek szerint élni mégsem könnyű. Akinek azonban sikerül, az valóban boldog és elégedett emberré válhat.

A nyilvános tanítás e kiskönyv második fejezete. Usui mestert ugyanis meginterjúvolták 1923-ben és az újságíróknak adott válaszai olvasható az Usui reiki kézikönyv 2. fejezetében, mely részletesen bemutatja a reikit.

A harmadik fejezet maga a kezelési útmutató azok számára, akik még bizonytalanok a különböző kézérzetek megérzésében. A segédlet útmutatást ad számos fizikai és pszichés probléma kezelésére és olyan tanácsokat is lehet olvasni benne hogyan végezzünk el az egyes testrészek kezelését.

A negyedik fejezet a Gyosei azaz Meiji császár waka stílusú versei, melyből összesen 125 darab lett kiválogatva egyfajta szellemi útravalóul a tanítványoknak, melyet a Gokaijal együtt gyakran szavaltak.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs