2018. március 08.
Tudnivalók a leopárd gekkókról

Az állatvilág változatossága, sokszínűsége lenyűgöző. A tudomány és a technológia fejlődésével az embernek lehetősége van arra, hogy minél több titokra fényt derítsen, minél több állatot tanulmányozzon, megismerje azok természetét, szokásait stb. Manapság már sokan tartanak hüllőket is háziállatként, mint például gekkót. Természetesen a gekkóknak is számos fajtája ismert, az alábbiakban azonban a leopárd gekkóról olvashatunk néhány fontos információt.

A leopárd gekkó a hüllők osztályába, a gyíkok alrendjébe és a gekkófélék családjába tartozó faj, amely a nevét jellegzetes foltjairól kapta, melyek sárgás alapszínezetű bőrét tarkítják párducmintázat szerűen. Hazánkban is nagyon népszerű háziállat, és nagyon jó választás például azok számára, akik még nem tartottak hüllőt, mivel nincsenek nagy igényei, szelíd és barátságos. Otthonunkban nagyon egyszerűen megteremthetjük a gekkók számára kedvező feltételeket. Mivel eredeti élőhelyen sziklás, félsivatagi környezetben él, a terráriumi tartása során is hasonló élőhely kialakítására kell törekedni. Fontos, hogy nem szabad a terráriumba sivatagi homokot használni, mivel a fogságban tartott gekkók emésztése és immunrendszere nincs felkészülve a homok átdolgozására.

Átlagos testhosszuk 20-25 centiméter között van. A leopárd gekkó aktivitását napnyugtakor kezdi és éjszakai életmódot folytat. Ez azért is van, mert, a természetes élőhelyén a nappali forróság szinte elviselhetetlen, ezért inkább éjjeli életmódra váltottak, ahogy sok más sivatagi élőlény. Vadászni is éjjel indul és fogságban is szereti, ha saját maga vadászhatja le a zsákmányt. Kedvenc tápláléka közé tartozik a tücsök és a sáska. Mielőtt vedlik, élénk színe megfakul és enyhe szürkés, fehéres színt ölt.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs