2018. július 14.
Tudnivalók a fémallergiáról

Az emberi szervezet elengedhetetlen építőeleme számos fém, mint például a kálim, kalcium, nátrium stb. Annak ellenére, hogy sok fém önmagában nem okoz veszélyt a szervezet számára, képes immunreakciókat elindítani.

A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik. Kipirosodik a bőr, viszket, megduzzad és kiszárad. Hogyha hosszabb fennállásról van szó a bőr megvastagodik, berepedezik. A szervezet válaszreakciója sokszor a fémmel való találkozás formájától, valamint a fém mennyiségétől függ. Bizonyos fémek nagy mennyiségű belégzése, vagy érintése helyi irritatív gyulladásos folyamatokat indít el, azonban egy kisebb adag is járhat veszélyekkel. Ahhoz, hogy beinduljanak az allergiás folyamatok, sokszor pár mikrogrammú mennyiség is elég. Ezeknek hátterében pedig általában I-es vagy IV-es típusú allergiás reakció, valamint autoimmun válasz áll. A fémallergia egy másik előfordulási formája a légutak gyulladása, amely legtöbbször a fémporok, – oldatok belégzése során alakul ki.

Ennek a megjelenési formája lehet garatgyulladás, nátha vagy asztma. A fémallergia vizsgálatára általánosságban két tesztelési módszert alkalmaznak, melyek az epucitán teszt és a limfocita-transzformációs teszt. A tesztek során kiderül, hogy a páciens milyen fémekre allergiás, és allergia milyen reakciókat vált ki a szervezetben. Az allergia kezelésének egyetlen és leghatásosabb formája az allergiát okozó fém elkerülése. Hogyha a szervezetben egyszer kialakul egy fémmel szembeni allergia, akkor az adott személy betegséget egész életében magában hordozza. Napjainkban még nem ismernek olyan módszert, ami megszüntetné a fémallergiát. A fém kerülése általában az ékszerek levetését és a fogászati tömések, implantátumok kicserélését jelenti.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs