2018. június 02.
Tippek a futáshoz várandós kismamák részére

Sportos alkatú nők számára sokszor jelent gondot, hogy várandósságuk ideje alatt, milyen sporttal is tartsák karban a testüket és az izmaikat. Ha a futás jelenti számunkra a testedzést és a lelki felüdülést, akkor nyugodtan rójuk a köröket várandósság alatt is, nem kell attól tartanunk, hogy ezzel veszélyeztetjük a kisbabánk állapotát.

A szabadban végzet sportolás, nagyon egészséges, hiszen a beszívott friss oxigén által a magzatot is tápláljuk. Várandósság alatt maximum a tempónkon kell változtatni, kicsit vegyük lazábbra az ütemet, módosítsunk kicsit az edzésterven. A testünk jelezni fogja, hogy mi az, ami jól esik, és mi számít megterhelőnek. A tempó mellett, még a táv melyet kicsit talán szűkebbre kell venni, hogy még jóleső legyen. A kocogás és a kellemes tempóban való futás igen, de a sprint már nem a kismamáknak való. Mindig figyeljünk az egyenletes légzésre, és a megfelelő tempóra, mikor még nem kell, kapkodunk a levegő után. Mikor mi lihegünk, és nem jutunk elég oxigénhez, akkor a baba is átmenetileg oxigénhiányos állapotba kerül. És ez sem a mamának, sem a babának nem tesz jót.

Amennyiben kényelmes, jóleső tempóban, egy szolid távot lefutunk, akkor annak a pocaklakónk sem lesz ellenére és mi is formában tarthatjuk a testünket és a lelkünket is a várandósság ideje alatt. A futás mindig is a kitartásra nevelte a sportolókat, melynek nagy hasznát vehetjük majd a vajúdás alatt. Fontos, hogy futás előtt és után elegendő folyadékot fogyasszunk, hogy megfelelő legyen a magzat véráramlása. A futásnál mindig, de várandósság ideje alatt, különösen nagy hangsúlyt fektessünk a bemelegítésre, mivel ilyenkor lazábbak az ízületeink és könnyebben megsérülhetünk. Kényelmes futócipőt válasszunk és egy jó sportmelltartó is el fog kelni.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs