2015. november 20.
Telefon –  kezdetektől napjainkig

A mai kor embere már el sem tudná képzelni az életet mobiltelefon nélkül. A távkommunikáció e fajtája azonban korántsem volt mindig ennyire elterjedt. A legelső telefonkészüléket Alexander Graham Bell alkotta meg még 1877-ben, ami a XIX. század végén óriási előrelépésnek számított, hiszen az emberek a történelem során először voltak képesek élőbeszéddel kommunikálni egymással a távolból.

Kezdetben óriási telefonos központokat hoztak létre, ahol rengeteg telefonos kisasszony szorgoskodott annak érdekében, hogy összekapcsolja a hívásokat, a technikai fejlődés előrehaladtával azonban lassan megjelentek az első utcai telefonfülkék, amelyekhez bármely arra járó hozzáférhetett néhány érme felhasználásával. Később az igazán tehetős családok már megengedhették maguknak, hogy saját telefonkészüléket vásároljanak otthonukba, az idő múltával azonban a telefonok olyan széles körben elterjedtek, hogy még a legszerényebb körülmények között élők háztartásában is helyet kapott egy-egy készülék.

Az első mobiltelefon hívást egy, a Motorolánál dolgozó mérnök kezdeményezte 1973-ban, akit Martin Coopernek hívtak.  Az első úgynevezett okostelefon sokkal hamarabb megszületett, mint gondolnánk, ugyanis az IBM már 1993-ban kifejlesztett egy olyan készüléket, amely egyben hívásra és fax küldésére is alkalmas volt, valamint tartalmazott egy címjegyzéket, naptárat, számológépet, jegyzettömböt, játékokat és egy email klienst is.

1998-ban megjelent az első olyan mobiltelefon, amelynek már nem volt külső antennája, majd 1999-ben napvilágot látott a Nokia 3210-es, amely minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott készülékének számít. Az első, színes kijelzővel ellátott mobil 2001-ben, az első érintőképernyős hordozható telefon pedig 2002-ben jelent meg. Az iPhone-ok valamivel később, 2007-ben, míg az androidos okostelefonok 2008-ban kezdtek teret hódítani, sikerük és népszerűségük azonban a mai napig is töretlen.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs