2014. augusztus 21.
Tegyen a vérszegénység ellen!

Elsősorban nők tapasztalják, de férfiak körében is előfordulhat a vashiány, mely a vérszegénységet okozza. A vas segíti a szervezetet a hemoglobin előállításában, mely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minden sejtünk elegendő oxigénhez juthasson. Az anémia esetében csökken az egészséges vörösvérsejtek száma, mely több tünettel jár együtt.

Kezdetben nem észlelhető egyértelműen a vashiány, de később, a helyzet súlyosbodásával annál erőteljesebben tapasztalhatóak a jelek. A sápadtság, a gyengeség, a fejfájás, a szédülés, a hideg végtagok és az ingerlékenység mellett akár légszomj, szívdobogásérzés is előfordulnak, s ezek együttesen már nyilvánvalóan vashiányra utalnak.

Kialakulásának leggyakoribb okai között szerepel a hiányos táplálkozás, amikor nem jut elegendő vashoz a szervet. Pótlására javasolt a tojás, a belsőségek és a spenót fogyasztása. Mivel a vas felszívódása a vékonybélben történik, így az ottani bolyhok elégtelen működése hozzájárulhat a vashiányhoz. Lisztérzékenység esetén például mindenképpen oda kell figyelni az elegendő vas bevitelére.

A várandósság hónapjaiban is előfordulhat vashiányos vérszegénység, sőt, egyes nagy vérveszteséggel járó sérülések után is célszerű akár táplálék kiegészítő formájában magunkhoz venni a mikrotápanyagot.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs