2013. december 11.
Tárgyalj a fizetésedről, de helyesen!

Nagyon sok álláshirdetésben nem adnak meg összeget a havi fizetésről, az megbeszélés tárgyát képezi. Ez egyrészről egy jó, másrészt rossz is. Jó lehetőség arra, hogy a saját értékeidnek megfelelően kapj fizetést, de nehézséget is jelent, hogy ne túl kevés vagy ne túl magas összeget mondj. Ha érdekel, hogy miképp tudod jól eltalálni a fizetésedet, akkor olvass tovább!

Ha épp szakterületet váltottál, vagy egy magasabb pozíciót pályázol meg, akkor még az interjú előtt tájékozódj arról, hogy mennyit keresnek a hasonló felelősségű pozíciókban mások. Fontos, hogy a felelősség legyen a mérvadó, ne a pozíció. Úgy indulj el az interjúra, hogy van egy elképzelésed arról, hogy mennyit is ér havonta szaktudásod.

A cégek között eltérés van, de általában a második kör során kerül szóba a fizetés. Mindenképp ki kell várni, hogy megkérdezzék tőled, hogy mégis mi az elképzelésed, ezt nem szabad neked felhozni. Ha Te hoznád fel a témát, akkor az úgy jönne ki, hogy nem a munka, hanem csak az anyagiak érdekelnek.

A tárgyaláshoz mindenképp méltóan öltözz fel, kifinomultan és elegánsan, hogy az öltözéked azt sugallja, Te irányítasz, Te döntesz, nem vagy kényszerhelyzetben. Az is fontos, hogy el tudd adni magad, tehát mondd ki bátran, hogy mik a Te értékeid! A három legjobb tulajdonságod érdemes belefogni mondandódba. Szerénykedni nem szabad, mert akkor önbizalom hiányosnak tűnsz.

Mindig legyen tiszta az, hogy mit is kapnál havonta! Ha felajánlanak egy nettó összeget, de mellé adnak például Széchenyi kártyát, étkezési utalványt vagy negyedéves bónuszt, akkor ezeket is kalkuláld bele az éves összesítésbe. Ha pdig valami nem tiszta, akkor kérdezd meg, hogy mit jelent számszerűsítve a kaffetéria utalvány, tilos fekete foltot hagyni!

Ha felajánlanak egy összeget, de nem vagy biztos a dolgodban, akkor kérj egy kis időt, és ígérd meg, hogy másnap megadod a választ! Ezzel lebegteted őket, ami jót fog tenni, mivel jobban fognak értékelni, Te viszont nyugodtan átgondolhatod, hogy megfelelő-e ez a munka számodra ennyi pénzért.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs