2018. július 08.
Tandemugrás – adrenalin, izgalom és élmény

Ma már Magyarországon is egyre több helyen űzik ezt a különleges, adrenalintól túlfűtött sportot. Az első tandemugrást 1977-ben hajtották végre. A tandemugrás, vagy tandem ejtőernyőzés egy tapasztalat oktató segítségével történik, amely valójában egy szabadesés 3000-4000 méter magasból.

[wp_ad_camp_1]

Az ugráshoz egy minimális előoktatásra van szükség, ugyanis az ugrás alatt mindent az oktató végez. A tandemugráshoz egy speciális ruhára van szükség, és sisakra, hogy bármilyen eshetőségre felkészüljünk. A felszerelés részéhez tartozik egy fékernyő, melyet rövid idővel a kiugrás után kienged a pilóta, ezzel lecsökkentve a sebességet, hogy a maximum elérhető sebességet betartva történjen meg a zuhanás. Ez abban is segít, hogy megnövelje a szabadeséssel töltött idő, illetve hogy a az operatőr elkészíthesse a videó felvételt. A tandemugrók ejtőernyője tipikusan 30 négyzetméter, mivel el kell, hogy bírja két ember súlyát. Továbbá a felszerelés részét képezi még egy automata nyitókészülék, amely a még biztonságosabb ugrást garantálja.

Ugyanis ez arra szolgál, hogy a beállított magasságnál még túl nagy a sebesség, akkor emberi beavatkozás nélkül kinyílik magától. Ahhoz, hogy valaki egy ilyen élményben vehessen részt, nem kell, hogy különleges szaktudással rendelkezzen. Ám olyanok számára, akik szívbetegek, epilepsziával vagy túlsúllyal küszködnek nem ajánlott. Illetve legtöbb helyen akár kizáró okot is jelenthet. Az ugráshoz ajánlott a kényelmes öltözködési viselet. Az ugráshoz legtöbb helyen védőszemüveget biztosítanak az ugrók számára. Az ugrás 13 felett ajánlott, és 18 év alattiak számára szülői belegyezésre van szükség. Magyarországon van lehetőség, Szegeden, Pécset, a Balaton környékén és még sok más településen a tandemugrás kipróbálására.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs