2017. március 04.
Szappan készítés, mint hobby

A nagymamáinknál még ma is gyakran találni, házilag készített szappanokat, melyeket mosáshoz és tisztálkodáshoz egyaránt használtak. Manapság a szappanfőzést egyre gyakrabban, mint kreatív hobbyt vagy épp az egészségesebb életmód miatt, választják a háziasszonyok.

Ha tudatosan szeretnénk élni, nem csak az étrendünkön fogunk változtatni, hanem megválogatjuk, hogy otthonunkban milyen kozmetikai szereket tartunk. A boltokban kapható tisztálkodási szerek tartalma miatt sokan próbálkoznak otthon szappant készíteni, ami nem igényel nagy szakmai tudást. A bolti termékekben számos kémiai vegyszer van, mint a habosítók, a mesterséges illatanyagok, és nem utolsó sorban a kőolaj származékok is.

Ha házilag akarunk szappant készíteni, szükségünk lesz állati eredetű zsírra (pl. disznózsír), de ez lehet növényi eredetű olaj is (olíva-, napraforgó-, kókuszolaj, kakaóvaj, stb.), melyeket kombinálhatunk. Továbbá elengedetlen összetevő a lúg. Ha szilárd szappan a cél, akkor nátrium-hidroxidot (NaOH, lúgkő, marónátron) alkalmazzunk. Ha szeretnénk, hogy az elkészített darabnak színe is legyen, használhatunk otthoni természetes színeket, mint a csalánlevél, fahéj, kurkuma, pirospaprika. Bár a lúgtól egyes színezőanyagok vesztenek színűkből, de ezt majd idővel kifogjuk tapasztalni. Keverjünk bele illóolajakat, mint a citrom, levendula, de ezt a saját ízlésünk szerint válasszuk ki. Kelleni fog egy edény és keverő eszköz, melynél fontos hogy ne legyen alumínium. Érdemes hőmérővel megállapítani az alapanyagok hőfokát, hogy biztosra mehessünk. Szappanöntő formára is szükségünk lesz. Ennek a célnak, bármilyen műanyag doboz, vagy szilikon forma megfelel. Ha mindent beszereztünk, hozzá is kezdhetünk ehhez a szórakoztató és kreatív munkához.


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs