2019. október 05.
Stabilizátor által megvalósítható az egyenletes úton tartás

Használat közben a stabilizátort nagyon intenzív hatások érik. A stabilizátor működését a gumi szilentblokk segíti, ez idővel elöregedik, elveszti formáját, megnyúlik, de a kar el is törhet.

A stabilizátor feladata, hogy a gépjármű billegése csökkenjen. Ezt úgy éri el, hogy amikor az autó dőlni kezd egy irányba, vagyis az egyik kerék magasabbra kerül a karosszériához képest, mint a másik, abban az esetben a stabilizátor mivel megcsavarodik, ellenáll a hatásnak. Ez azt jelenti, hogy a haladás továbbra is stabil és komfortos lesz. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a kocsi két felén lévő kerekeket egy fémrúd köti össze, gömbcsuklók és szilentblokkok segítségével, ami zaj- és rezgéscsillapításért is felel. A stabilizátor több részből áll, így, ha meghibásodik, annak több oka is lehet. A leggyakoribb probléma, hogy elkopik az egyik gömbfej. Az sem ritka, hogy a szilentgumi kiszakad vagy leválik a szilent blokk, esetleg lyukacsos lesz. A legrosszabb eset, ha a stabilizátor rúd elferdül vagy eltörik.

Ha kopogó hangot hallani a felfüggesztés irányából, akkor az a hiba egyértelmű jele. Ekkor az autósnak nem sok lehetősége van, mivel a probléma valószínűleg komoly. A stabilizátor elkopott, eltörött vagy meghajlott alkatrészeit nem lehet javítani, így az egyetlen lehetőség a csere. A stabilizátor tehát egészen addig jó, amíg úgy mond csendben van. Az alkatreszek.hu webáruházban kiváló minőségű alkatrészek széles választékát találhatja a legkülönfélébb autótípusokba. A webáruházban ráadásul bő leírást is találhat az alkatrészekről. A stabilizátor egy nagyon fontos alkatrész, így, ha bármi probléma adódik vele, akkor azonnali csere szükséges. Bővebb információkat az alkatreszek.hu webáruházban találhat!


Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs